h i r d e t é s

Veszélyes a Börzsönybe menni

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Veszélyes a Börzsönybe menni

2023. január 20. - 16:47

Fokozott körültekintést igényel a Börzsönyben kirándulni - figyelmeztetett honlapján az Ipoly Erdő Zrt. A Mátra és a Bükk hegység erdeinek veszélyeivel kapcsolatban is figyelmeztettek korábban az illetékesek.

Forrás: Ipoly Erdő ZRt./Facebook

Az elmúlt hetek enyhe és extrém csapadékos időjárása feláztatta a Börzsöny talaját. A napokban a magasabb hegycsúcsokon az eső vizes hóba váltott, több helyen meg is maradt, ami csábítja a túrázókat.

A völgyektől, hegylábaktól kb. 500 méteres magasságig - a túrák alsó szakaszain - a vízzel túltelített talajok, mély sár, nagy vízmosások és áradó patakok a jellemzőek, jelentős sodrással. Önmagában is nehéz és veszélyes a terep, helyenként jegesedéssel.

Erős széllökések is lehetnek, főleg a magasabb, kitett régiókban, termetes fák kidőlésének veszélye bárhol fennállhat. 600 méter magasság felett változik a táj, hirtelen vastagszik a vizes, nehéz hó. Ág-, korona- és gallytörések, fák kidőlése miatt veszélyesek lehetnek egyes útvonalak - figyelmeztettek.

Az erős szélben magas hótorlaszok keletkezhetnek, ezt tovább nehezíti, hogy a vastag hótakaró alatt a talaj csúszós, felázott - tették hozzá.

A legveszélyesebb szakaszok a Kemence-Magosfa és a Királyháza-Nagy-Mána, a Dobogó-bérc és a Pogány-bérc útvonalak. Itt a sziklás gerincutak erősen jegesednek. A völgyekben a patakok megáradtak, az átkelés rajtuk rendkívül nehéz, vagy nem lehetséges. (Portfolio)