h i r d e t é s

12 év múlva a földi klíma a 3 millió éve uralkodott időjárási viszonyokhoz fog hasonlítani

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

12 év múlva a földi klíma a 3 millió éve uralkodott időjárási viszonyokhoz fog hasonlítani

2018. december 11. - 08:04

 

Egy tanulmány azt állítja, hogy az emberiség a földi klíma több millió éve tartó lehűlését fordíthatja visszájára - írja a kisalföld.hu.

Pliocén korszak. Forrás: wikipedia.com

A földi klíma 2030-ra a hárommillió éve uralkodott időjárási viszonyokhoz fog hasonlítani, s a mostani szinten maradó szén-dioxid-kibocsátás mellett 2150-re ráadásul a Földön olyan időjárási viszonyok fognak uralkodni, mint az első emlősök kifejlődésének idején 50 millió éve - állítja egy tanulmány, amely az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) jelent meg hétfőn.

Látványos változások felé tartunk rendkívül rövid belül

- mondta Jack Williams, a wisconsini egyetem klimatológusa.

A mintegy ötmillió évvel ezelőtt kezdődött és két és fél millió évvel ezelőtt véget ért pliocén közepén, vagyis hozzávetőleg hárommillió éve száraz és meleg éghajlat volt uralkodó. Észak- és Dél-Amerika ekkor még nem rendelkezett szárazföldi összeköttetéssel, Grönlandot nem fedte jégtakaró, s a tengerszint a mainál 18 méterrel magasabb volt. Az átlaghőmérséklet pedig 1,8-3,6 Celsius fokkal magasabb volt a mostaninál.

Williams, a tanulmány társszerzője, az AFP francia hírügynökségnek elmondta: mivel a jégsapkáknak hosszú idő kell, hogy felolvadjanak, Grönland még nem válik zölddé a következő évszázadban, s az óceánok szintje sem fog megemelkedni tizennyolc méterrel ez idő alatt. A gyors felmelegedés azonban több olyan fajt készületlenül fog érni, amelyek millió évekig tartó folyamat eredményeként fejlődtek jelenlegi formájukba.

Számos faj el fog tűnni

- figyelmeztetett Williams.

Mindez mutatja, hogyan tanulhatunk történelmünkből és a Föld történetéből, hogy megérthessük a jelenlegi változásokat, és alkalmazkodni tudjunk ezekhez

- hangsúlyozta a klíma szakértő.

kisalföld.hu


 

h i r d e t é s