h i r d e t é s

20 foknál is melegebb lehet a hétvégén!

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

20 foknál is melegebb lehet a hétvégén!

2019. március 30. - 06:36

 

Újra melegszik az idő, a hét végére 20 fok feletti csúcsértékeket mérhetünk, mellé szikrázóan napos idő társul. - írja az Időjárás.hu

Délelőtt az ország nagy részén változóan fátyolfelhős, napos idő várható, északkeleten képződhetnek gomolyfelhők, de csapadékra ezeken a tájakon sem kell számítani. 

Délután a napsütést északkeleten gomolyfelhők zavarhatják, másutt változó vastagságú és mennyiségű magasszintű felhőzet lesz az égen. A légmozgás mérsékelt marad.

A délutáni csúcsértékek 17, 21 fok között alakulnak.

Vasárnap délelőtt túlnyomóan derült lesz az ég.  Délután szikrázóan napos időre van kilátás, helyenként képződhetnek gomolyfelhők, de csapadék nem lesz. Mérsékelt lesz az északnyugati szél. 17, 22 fok között tetőzik a hőmérséklet.

Orvosmeteorológia

Szombaton is folytatódik a frontmentes idő. A délelőtti gyors melegedés migrénes panaszokat és kiugró vérnyomásértékeket okozhat az érzékenyeknél! - írja a meteoklinika.hu

Szombaton nem ront időjárási front a humánmeteorológiai helyzeten. Amennyiben kifejezetten frontérzékeny, jelentős terhelésre nem kell készülni, azonban, ha érzékeny a melegedésre migrént, fáradékonyságot és alvászavart tapasztalhat. Az éjszakai időszakban erősen lehűl a levegő, helyenként fagyhat, majd a délelőtti gyors melegedést követően – délután – akár 20 fok fölé emelkedhet a hőmérséklet elsősorban a déli tájakon. A nagy napi hőingás további terhelést ró szervezetünkre, ennek hatására gyakori panasz lehet a vérnyomás-ingadozás és keringési panaszok is felléphetnek.

Közeleg a nyári időszámítás kezdete, ez pedig sokakat kifejezetten megterhelően érint. A könnyebb átállás érdekében már ma próbáljon meg 10-15 perccel korábban lefeküdni és a felkelést is időzítse az új időszámításhoz.

Napközben napos időben lesz részünk, amely a szabadtéri programoknak, a természetjárásnak, sportolásnak is kedvez. A szép időben javul a közérzet, a hangulat, a napsütés pedig immunerősítő hatással is bír. Használja ki ezeket a napokat és töltse fel D-vitamin raktárait, mert szükség lesz rá a következő időszakban!

Az UV-sugárzás többnyire a mérsékelt tartományban marad, azonban amennyiben bőre az érzékenyebb típusba tartozik, a délutáni órákban könnyen lepirulhat. Vízparton tartózkodás esetén erre még inkább figyeljen oda, ajánlott lehet a fényvédő krém használata!

A meleg idő hátulütője, hogy tovább romlik a pollenhelyzet, a nyír pollenszórása már többfelé elérheti a magas szintet is. A kőris, a juhar, a ciprus-, és tiszafafélék, valamint a nyár pollenkoncentrációja jellemzően a közepes tartományban alakul, de helyenként akár magas is lehet.

A közlekedés során figyeljen jobban a gyalogosan és a kerékpárral közlekedőkre is, a jóidő miatt megnövekedett forgalomra számíthat! Kissé tompulnak a reflexek, fokozott a balesetveszély!

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s