h i r d e t é s

3 ártalmas étkezési szokás, ami májbetegséghez vezethet

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

3 ártalmas étkezési szokás, ami májbetegséghez vezethet

2023. február 02. - 06:34

A mindennapi rohanásban csak kevesen gondolunk bele abba, hogy milyen nagy mértékben befolyásolják étkezési szokásaink a májunk működését. Érdemes odafigyelni rájuk, ugyanis idővel akár maradandó károsodáshoz vagy betegséghez is vezethetnek. Íme, három olyan étkezési szokás, ami károsítja a májat – és egy, ami segít elkerülni a bajt.

máj kulcsfontosságú szerepet játszik a szervezet egyensúlyának fenntartásában. A has jobb-felső negyedében elhelyezkedő szerv működése nagyon összetett és nélkülözhetetlen az élethez. Először is segít a tápanyagok emésztésében, felszívódásában és feldolgozásában, továbbá a vércukorszint szabályozásában, illetve a különböző, akár szervezeten belül keletkező, akár a kívülről bevitt anyagok méregtelenítésében. Ettől független az emberek általában csak akkor gondolnak a májukra, ha már megtörtént a baj. A kellemetlen egészségügyi problémák elkerülése érdekében érdemes felhagyni olyan ártalmas étkezési szokásokkal, amik károsíthatják a májat.

1. Túl sok zsír, cukor és állati fehérje fogyasztása

A szakértők szerint a túl sok állati fehérjét fogyasztó túlsúlyos embereknél jelentősen megnő a nem alkoholos eredetű zsírmáj (szteatózis) kialakulásának kockázata. Ezegyébként napjaink leggyakoribb krónikus májbetegsége.

Kialakulásának hátterében a szervezetben felhalmozódó zsír áll, amit a magas transzzsír- és telített zsírtartalmú ételek (például burgonya csipsz és más feldolgozott termékek) fogyasztása okoz.

A fentiekből következik, hogy a túlsúlyos vagy elhízott emberek számára nagyon fontos lenne, hogy csökkenteni tudják testsúlyukat. A májproblémák megelőzésében és visszafordításában szintén segít, ha jó zsírokat (diófélék, halak és olívaolaj), gyümölcsöket, zöldségeket és természetesen egészséges szénhidrátokat (például zabpehely, édesburgonya, barna rizs, lencse, zöldborsó) fogyasztunk. Továbbá próbáljunk odafigyelni az általános kalóriabevitelünkre!

2. Túlzott alkohol bevitel

Ez az egyik legnyilvánvalóbb és legismertebb májkárosító szokás, ám a legtöbben mégsem veszik komolyan. Májunk egy átlagos italt, ami nagyjából 10-15 gramm alkoholt tartalmaz, körülbelül egy óra alatt dolgoz fel. De ha ennél többet fogyasztunk, sőt, ha viszonylag gyakran öntünk fel a garatra, akkor idővel zsírlerakódások alakulnak ki a májban. A helyzet pedig hasonló lesz, mint a nem alkoholos eredetű zsírmájnál. A szakértők szerint azért is probléma a túlzott alkoholfogyasztás, mert ez felgyorsíthatja a már meglévő májbetegség progresszióját.

A felhalmozódó zsír miatt aztán gyulladás alakulhat ki (zsírmáj hepatitis), ami hosszútávon kötőszövetesedést okoz, és veszélyezteti a máj egészséges működését. Hosszú távon pedig maradandó májkárosodás, és/vagy rosszindulatú elváltozás is kialakulhat. A legnagyobb baj az, hogy a betegségre általában vérvizsgálat vagy ultrahangos vizsgálat során derül fény, ugyanis nincsenek jellegzetes tünetei.

Ha a túlzott alkoholfogyasztás folytatódik, akkor májcirrózis (cirrózis) fog kialakulni, ami a májkárosodás legsúlyosabb, már visszafordíthatatlan formája.

3. Rengeteg sót viszel be a szervezetedbe

A szakértők általában legfeljebb 2000-2400 milligramm só fogyasztását javasolják naponta. Ám, a legtöbben ennél sokkal többet, akár napi 5000, 6000 vagy akár 10 000 milligrammot is elfogyasztanak. Miért? A gyorsételek és a sót tartósítószerként használó feldolgozott élelmiszerek miatt. Azok az emberek, akik korábban májproblémával küzdöttek, a túlzott nátrium fogyasztás víz- vagy folyadék-visszatartást és gyulladást okozhat a hasban. Mindkettő túlterhelheti a májat. Tudjuk, hogy az alacsony nátriumtartalmú diéta betartása nagy kihívást jelent, de a májhegesedésben vagy cirrózisban szenvedő betegeknél ez elengedhetetlen.

+1. Igyál kávét!

Szerencsére akad egy olyan szokás is, ami valóban jót tesz a májnak. Egy 2014-es felmérés szerint ugyanis a kávét fogyasztó embereknél alacsonyabb eséllyel alakulnak ki májbetegségek. Mi több, a kávéivás összefüggésbe hozható a hepatitis C-ben szenvedő betegek állapotának javulásával, a májrák alacsonyabb kockázatával és a cirrózis lassabb progressziójával. Ezért a krónikus májbetegségben szenvedő betegeknél ösztönözni kell a napi kávéfogyasztást. (nosalty.hu)