fbpx 30 EP-képviselő kérdezi Von der Leyentől, hogy tényleg megegyezett-e Várhelyi Olivér Bosznia felosztásáról | CIVILHETES

h i r d e t é s

30 EP-képviselő kérdezi Von der Leyentől, hogy tényleg megegyezett-e Várhelyi Olivér Bosznia felosztásáról

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

30 EP-képviselő kérdezi Von der Leyentől, hogy tényleg megegyezett-e Várhelyi Olivér Bosznia felosztásáról

2022. január 14. - 15:59

 

Vizsgálatot követel 30 parlamenti képviselő, akik azzal vádolják Várhelyi Olivért, hogy "segédkezik a boszniai szerbek szeparatista törekvéseiben". 

Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős tagja – a képen balra – megbeszélést folytat a Zeljko Komsiccsal – balról a második –, a háromtagú boszniai államelnökség horvát, valamint Sefik Dzaferovic, az államelnökség bosnyák – jobbról a második – és Milorad Dodik, az államelnökség szerb tagjával – a képen jobbra – Szarajevóban 2021. november 24-én. - Forrás: MTI/EPA/Fehim Demir

Harminc EP-képviselő kér vizsgálatot Várhelyi Olivér ellen, amiért szerintük az EU bővítési biztosa asszisztál Milorad Dodik szerb szeparatista vezetőnek Bosznia-Hercegovina kettészakításához, írja a Telex Cseh Katalin Facebook-posztja alapján.

A Momentum EP-képviselője levelet írt Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének, azzal vádolva Várhelyit, hogy az EU érdekeivel ellentétben Orbán Viktor álláspontját támogatja.

Milorad Dodik, Bosznia-Hercegovina szerb régiójának elnöke nemrég jelentette be, hogy a szervek kivonulnak a több régióból álló ország minden szövetségi intézményéből. A szerb országrész december 10-én szavazta meg a tisztségviselők visszahívását, egy bosnyák lap szerint Várhelyi Olivér jóváhagyása mellett.

Az Euractiv decemberben azt írta, hogy a bosnyák jelentés Valentin Inzko volt osztrák EU-s békeküldöttet jelölte meg felelősnek, mert nagyon gyenge kompromisszumot erőltetett ki Dodikból. Eszerint a szerbek felfüggesztették volna az intézmények bojkottját és tovább dolgoztak volna az EU-s reformokon. Ez a jelentés szerint azért nem valósult meg, mert Várhelyi később megegyezett Dodikkal a kivonulásról.

Az EU egyébként Bosznia-Hercegovina egyben tartása mellett áll. (24.hu)


 

h i r d e t é s