fbpx 5 kritikus gyerekbetegség, amire érdemes jobban odafigyelnünk a jövőben | CIVILHETES

h i r d e t é s

5 kritikus gyerekbetegség, amire érdemes jobban odafigyelnünk a jövőben

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam

5 kritikus gyerekbetegség, amire érdemes jobban odafigyelnünk a jövőben

2021. szeptember 25. - 07:07

 

Magyarországon a háziorvosok és házi gyermekorvosok által kezelt krónikus betegek száma az elmúlt húsz évben megkétszereződött. Az öt leggyakoribb betegség kialakulása vagy felerősödése azonban komolyabb odafigyeléssel és egészséges életmóddal megelőzhető lenne. 

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Így fontos, hogy a szülők kiemelt figyelmet fordítsanak gyermekük változatos étrendjére és rendszeres mozgására. Ha pedig már kialakult a betegség, meghatározó, hogy az egészségügy korszerű eszközökkel legyen felszerelve, amelyek a gyors diagnózis felállításán túl a mielőbbi gyógyuláshoz is hozzájárulnak. A K&H gyógyvarázs műszerbeszerzési pályázat ezért idén már 18. alkalommal segíti a gyermekegészségügyi intézményeket abban, hogy ilyen eszközökhöz juthassanak.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ 2020 decemberében közzétett átfogó beszámolója alapján a magyarországi háziorvosok, házi gyermekorvosok által kezelt krónikus betegségek száma 1999 és 2017 között megduplázódott. A tájékoztatóból az is kitűnik, hogy a nem veleszületett betegségek a kor előrehaladtával egyre gyakoribbá válnak - ebben pedig az életmódnak jelentős szerepe van. Az elmúlt két évtizedben duplájára emelkedett például az allergiás és a mozgásszervi betegségek száma, az anyagcsere-betegségek pedig megháromszorozódtak. Napjainkban - a felsoroltak mellett -  a gyerekeket leginkább érintő betegségek közé tartoznak még a légúti fertőzések és a vírusos bélgyulladás.

Allergiás betegségek

Az allergiás betegségek kimagaslóan megugrottak az elmúlt években. Az asztma például a magyarországi gyermekek 6,3%-át érintette 2017-ben, ez az arány az elmúlt 19 évben megduplázódott. A gyermekkorban jelentkező allergiás megbetegedések ma már szerencsére igen jól kezelhetők a modern otthoni eszközök és az innovatív orvosi eljárások segítségével.

Mozgásszervi betegségek

A mozgásszervi betegségek közül a hátgerinc deformitások előfordulása kiemelkedő, a gyerekek 3,1%-át érinti. Kisebb számban fordul elő, de az említett időszakban a kétszeresére nőtt az ízületi gyulladásos megbetegedések száma is. Ennek elkerülése érdekében két dologra figyeljünk mindenképp a gyerekeknél: a testtartásra és a rendszeres testmozgásra. A féloldalas terhelés elkerülése érdekében érdemes hátizsákot vásárolni a félvállas vagy húzós táska helyett. A rendszeres testmozgásnál is próbáljunk olyat választani, amelyik a testet szimmetrikusan terheli, mint például az úszás.  

Táplálkozási és anyagcsere-betegségek

A különféle táplálkozási és anyagcsere-betegségekben szenvedők száma szintén hatalmas arányban, háromszorosára nőtt a vizsgált időszakban. Az anyagcserezavarok jelentős része ugyan veleszületett rendellenesség, de előfordul, hogy környezeti hatások miatt alakul ki. Mivel az anyagcserezavarok nagy része nem gyógyítható, ezért különösen fontos a megelőzés és a helyes, korszerű kezelés.

Légúti fertőzések

A légúti fertőzések szintén a leggyakoribb gyermekkori megbetegedések közé tartoznak, amelyek minden évben jellemzően ősszel és télen jelennek meg. Hőemelkedést, fáradtságot, gyengeséget, valamint étvágytalanságot okoznak. A tünetek súlyossága függ az immunrendszer felkészültségétől, ezért fontos, hogy ilyenkor még inkább figyeljünk arra, hogy a gyerekek naponta fogyasszanak friss zöldséget és gyümölcsöt. Sőt, a legjobb, ha ebben az időszakban C vitaminnal is segítjük az immunrendszerüket a fertőzésekkel való küzdelemben. 

Vírusos bélgyulladás

Többféle vírus okoz bélgyulladást, legjelentősebb és legismertebb ilyen kórokozó a rotavírus. Ez a vírus főként csecsemőkorban jelent súlyos megbetegedést. Néhány napos lappangás után hányással, hasmenéssel, magas lázzal jelentkezik. A picik esetében a legfőbb veszélyt a folyadék- és sóvesztés jelenti, amelynek következtében a csecsemő kórházi kezelésre szorulhat. A nagyobb gyermekek immunrendszere általában már könnyebben felveszi a harcot ezzel a betegséggel, így számukra a folyadék- és sópótlás mellett elegendő lehet az otthoni pihenés.

Mit tehetnek a szülők?

A KSH 2015-ös elemzéséből az is kiderül, hogy a gyerekkori megbetegedések jelentős hányada megelőzhető lenne megfelelő életmód kialakításával. Ennek egyik eleme a táplálkozás, ugyanis a gyermekkori egészségtelen táplálkozás számos jól ismert megbetegedés okozója lehet felnőttkorban: többek között a magas vérnyomás, a cukorbetegség és a vashiány kialakulásában is szerepe van. A gyerekek rendszeres mozgása is kulcsfontosságú, különösen a kisiskolásoknál szükséges erre figyelni. Esetükben a legjobb, ha a szülők és gyerekek közösen találják ki, mi az, amit szívesen csinálna a gyerek - legyen szó akár táncról, fociról vagy éppen kézilabdáról, a lényeg a rendszeres mozgás. A táplálkozás és a mozgás mellett érdemes figyelmet fordítani még a pihentető alvásra, valamint az elegendő folyadékbevitelre egyaránt. Ha ezt a négy dolgot betartjuk, akkor megalapoztuk a gyerekek egészséges jövőjét.

Szükség van innovatív orvosi eszközökre

A megduplázódott betegek száma jelentős terhet ró az alapellátásra, ezért meghatározó, hogy korszerű eszközök álljanak az orvosok rendelkezésére. „A innovatív felszereléseknek és berendezéseknek a gyógyításban és a betegségmegelőzésben egyaránt komoly szerepük van, és ez csak felerősödik a jövőben” – világított rá Horváth Magyary Voljc Nóra, a K&H kommunikációs ügyvezető igazgatója. A K&H gyógyvarázs műszerbeszerzési pályázat ezért idén már 18. alkalommal segíti a gyermekegészségügyi intézményeket abban, hogy korszerűbb, innovatív eszközökhöz jussanak: a kórházak, gyermekháziorvosok és vegyes praxisú háziorvosok szeptember 30-ig itt pályázhatnak.


 

Kommentek

h i r d e t é s