h i r d e t é s

60 év után megnézhetjük, hogyan robbant fel a világ legerősebb atombombája

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

60 év után megnézhetjük, hogyan robbant fel a világ legerősebb atombombája

2020. augusztus 28. - 06:29

 

Rendkívül hosszú idő után oldották fel a titkosítást: immáron a nagyközönség is működés közben láthatja a Cár-bombát, a szovjetek pusztító nukleáris fegyverét.

A detonáció következtében kialakult gombafelhő körülbelül 65 kilométeres magasságig nyújtózott, ami azt jelenti, hogy túlnyúlt a sztratoszférán, s elérte a mezoszférát. - Forrás: vice.com

A híres Cár-bombát a Szovjetunió fejlesztette ki az 1950-es évek közepén. Talán kevesen tudják, de ez a valaha megépített legnagyobb hatóerejű atomfegyver, melyet a szovjetek nem csupán a vitrinben őrizgettek: 1961. október 30-án ki is próbálták a félelmetes támadóeszközt, amikor kísérleti robbantást hajtottak végre a Novaja Zemlja szigetcsoport egyik északi szigetén. A fegyver a hidegháború során főként propagandacélokat szolgált, és nem az oroszok, hanem a Nyugat nevezte el Cár-bombának.

A robbantásról készült felvételek mindeddig titkosak voltak, most azonban - az orosz nukleáris ipar 75. születésnapjának tiszteletére - végre napvilágra került egy negyven perces videó, mely bemutatja, milyen is az, amikor 50 millió tonnányi dinamit ereje szabadul el néhány pillanat leforgása alatt. Csak hogy az arányokat érzékeltessük: a Cár-bomba hozzávetőleg 3000-szer olyan pusztító volt, mint a Hiroshimára ledobott atombomba, a Little Boy. Az 1961-es robbantás volt az emberi történelem legpusztítóbb, legnagyobb detonációja, mely még 1000 kilométerrel távolabb, Finnországban is érzékelhető volt.

29:35-től látható a gombafelhő, a 60 évig titkos, archív felvételen:

A bombát egyébként 10,5 kilométeres magasságból dobták le, a detonáció pedig 4,2 kilométeres magasságban történt. A detonáció következtében kialakult gombafelhő körülbelül 65 kilométeres magasságig nyújtózott, ami azt jelenti, hogy túlnyúlt a sztratoszférán, s elérte a mezoszférát. A szeizmikus lökéshullámok háromszor szaladtak körbe a Földön, mielőtt elcsendesedtek volna. Személyi sérülés szerencsére nem történt, és a Cár-bombát sosem vetették be éles helyzetben. (femcafe.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s