h i r d e t é s

8 milliárd forintos uniós gyorssegélyt kaphat Magyarország

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

8 milliárd forintos uniós gyorssegélyt kaphat Magyarország

2022. május 20. - 07:54

A forrásokat az Ukrajnából érkező menekülteknek nyújtott segítség finanszírozására kell felhasználni.

Forrás: Balogh Zoltán, MTI/MTVA

Újabb brüsszeli pénzügyi támogatást kaphat Magyarország az ukrajnai menekültek ellátására - írja a Népszava. Információik szerint az Európai Bizottság hamarosan 21,1 millió euró (8 milliárd forint) gyorssegélyt utalhat a háború sújtotta országból hazánkba érkezőknek nyújtott segítség finanszírozására.

Az Európai Unió belügyi alapjából folyósítják a pénzt, amelyből a hivatalos hatóságok a menekülteket támogathatják, valamint elvégezhetik a külső határokon felmerülő regisztrációs és egyéb feladatokat. A határozat szerint a források harminc százalékát civil szervezeteknek, helyi és regionális kormányzatoknak kell eljuttatni, amelyek oroszlánrészt vállalnak az ukrajnai menekültek ellátásában.

A lap szerint annak érdekében, hogy meggyorsítsák az ügyintézést, az Európai Bizottság nem a tényleges költségek, hanem az eredmények alapján fogja felszabadítani a pénzt.

A kormánynak be kell mutatnia, hogy mire kívánja fordítani, a testület pedig utólag fogja vizsgálni, hogy a forrásokat valóban a céloknak megfelelően és szabályszerűen költötték-e el.

Az Európai Bizottság a héten döntött úgy, hogy az EU belügyi alapjából az Ukrajnából érkező menekültek megsegítésére fordítandó 400 millió euróból 248 millió eurót továbbítanak annak az öt tagállamnak, amelyet a háború első időszakában a leginkább sújtottak a háború következményei, hosszú határszakaszuk van Ukrajnával és a legtöbb menekültet fogadták be. A Magyarországnak megítélt 21,1 millión felüli összegen Csehország, Lengyelország, Románia és Szlovákia osztozik. A 400 millióból megmaradt 152 millió odaítéléséről és elosztásáról valamivel később születik határozat.

A Bizottság április végén 299,6 millió eurót (több mint 110 milliárd forintot) utalt Magyarországnak a menekültek ellátására, amelyet szintén a közösségi forrásokat kezelő nemzeti hatóság oszthatja szét az Unió által meghatározott célokra. (szmo.hu)


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s

Clicky