h i r d e t é s

A Belorusz Atomerőmű első blokkja 100 százalékos teljesítményszinten üzemel

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A Belorusz Atomerőmű első blokkja 100 százalékos teljesítményszinten üzemel

2021. január 13. - 19:02

 

A Belorusz Atomerőmű első, 3+ generációs, VVER-1200 típusú reaktorral szerelt blokkja 2021. január 12-án 19:57 perckor előszőr érte el a próbaüzem során a névleges teljesítményt.

- A 100 százalékos teljesítményszint elérése a próbaüzem legfontosabb eseménye az atomerőművi blokkok esetében – közölte Vitalij Poljanyin, az ASZE Mérnöki Vállalat alelnöke, a Belorusz Atomerőmű projektigazgatója. "Ha beigazolódik, hogy a rendszerek és a berendezések megfelelnek a terv szerinti paramétereknek, a blokkot kereskedelmi üzembe állítjuk" – tette hozzá a projektigazgató.

A Belorusz Atomerőmű 3+ generációs, VVER-1200-as típusú reaktorral felszerelt blokkján az indítási munkálatok 2020. augusztus 7-én kezdődtek meg, amikor a reaktor aktív zónájába behelyezték az első, friss nukleáris üzemanyagot tartalmazó fűtőelemeket. Ezt követően tavaly október 11-én a reaktor teljesítményét a minimális ellenőrzött teljesítményszintre emelték (ez kevesebb, mint a névleges teljesítmény 1 százaléka). November 3-án kapcsolták rá a blokkot a Belorusz Köztársaság egységes villamos energetikai rendszerére, majd december 22-én kezdődött meg a próbaüzem. 

A két VVER-1200 típusú, 2400 MW összteljesítményű reaktorral felszerelt Belorusz Atomerőmű Osztrovec városa mellett található. Az atomerőmű az orosz 3+ generációs technológiát használja, amely teljes mértékben megfelel a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség nemzetközi előírásainak és követelményeinek. 

A Belorusz Atomerőmű első egysége az első olyan 3+ generációs blokk, amelyet orosz technológia alapján, külföldön építettek meg. Jelenleg három ugyanilyen típusú blokkot üzemeltetnek Oroszországban: kettőt a Novovoronyezsi Atomerőműben, egyet a Leningrádi Atomerőműben. 2021. január 3-án a negyedik 3+ generációs orosz blokk, a Leningrádi Atomerőmű II-es kiépítés 2-es blokkja (Leningrádi Atomerőmű 6-os blokk) szintén elérte a 100 százalékos teljesítményszintet.
 


 

Kommentek

h i r d e t é s