h i r d e t é s

A budakalászi önkormányzaton unortodox agresszió hatalmasadott el

Olvasási idő
5perc
Eddig olvastam

A budakalászi önkormányzaton unortodox agresszió hatalmasadott el

2021. április 03. - 08:23

 

Érzékenyen érintette Budakalász első emberét és a település jegyzőjét, hogy a Momentum gyűjtötte a nemzeti konzultációs íveket.

A budakalászi városháza. - Forrás: Google Streetview

Hangfelvételeket juttatott el az Átlátszóhoz egy ismeretlen, amelyeken többek között Budakalász jegyzője és polgármestere arról beszélget, hogy oda kell menni a Momentum pultjához és fel kell rúgni azt. Most azt nyilatkozta a polgármester az Átlátszónak, hogy nem gondolta komolyan és feljelentést tesz a hangfelvétel miatt.

Egyre több információ kerül napvilágra arról, milyen nehezen védhető kijelentéseket tesz Budakalász jegyzője és polgármestere hol nyilvánosan, hol szűk körben. A jegyző nemrég egy anyakönyvvezetői állásra jelentkező férfit buzizott le nem is annyira diszkréten, míg a polgármester állítólag a közterület-felügyelőket fenyegette meg állásuk elvesztésével – erről a Kalászi Napló írt. Most pedig néhány hangfelvételből kiderült, hogy a Momentumosok nyári akciója is csípte a szemüket.

A Momentum tavaly júliusban 5-6 alkalommal gyűjtötte a nemzeti konzultációs íveket Szentendrén és Budakalászon, a HÉV-állomás környékén.

Az Átlátszó birtokába jutott felvételeken a névtelen forrás szerint Balogh Csaba képviselő, dr. Deák Ferenc jegyző, dr. Göbl Richárd polgármester és Fetterné Ferenczy Beatrix rendészeti irodavezető hangja hallható, valamint egy civil személyé. 

Az egyik felvételen elhangzik, hogy Balogh Csaba képviselő értesíti dr. Deák Ferenc jegyzőt, hogy a Momentum a nemzeti konzultációs íveket fogja gyűjteni. Erre válaszul a jegyző közli, hogy "megtiltjuk, nincs közterületfoglalási engedély, adatvédelmi szempontból súlyosan aggályos, húzzanak a büdös francba, nincs ilyen".

Majd hozzáteszi, hogy az adatvédelmi hatóság már elmeszelte a pártot, és lépni fognak az ügyben, és különben is a Momentum „mocskoskodik”, nincs feljogosításuk a gyűjtésre. Balogh Csaba képviselő helyesel, majd így szól: „megértelek, megértelek, már túl undorító az egész, ez a mocsadék tömeg”.

A konzultációs ívek gyűjtése – a hangfelvétel tanúsága szerint – a 2019-ben a Fidesz ellenében megválasztott polgármestert, dr. Göbl Richárdot (2011 Egyesület) is bosszantotta, ő a Fideszt akarta bevonni a Momentum eltakarításába. Aztán rájött, hogy a térség fideszes képviselőjére, Hadházy Sándorra nem számíthat a kérdésben. Ennek oka, hogy Hadházy szinte láthatatlan, az utóbbi időben helyette Vitályos Eszter államtitkár, a Fidesz Pest megye 3. számú választókerületének elnöke jelenik meg és tárgyal a polgármesterekkel.

„Felrúgod úgy, ahogy van”

Ez a párbeszéd – egy másik felvételen hallható beszélgetés szerint – a következőképp zajlott le: dr. Deák Ferenc jegyző tájékoztatja dr. Göbl Richárd polgármestert arról, hogy mire készülnek a Momentumosok, és azt ecseteli, hogy Péterfalvi Attila állásfoglalása alapján jogellenes adatkezelés folyik. Majd hozzáteszi, hogy egyrészt nincs közterületfoglalási engedélyük, viszont ez a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó eset, amihez mindenkinek joga van.

A hosszabb beszélgetés során a polgármester és a jegyző arra jutnak, hogy felszólítják a pártot, fejezzék be a jogellenes közterület-használatot, ha pedig engedélyt kérnek, egész egyszerűen elutasítják. „Az, hogy most a gyülekezési jogát korlátozzuk, na mi van akkor, azért lehet korlátozni, szükséges és arányos mértékben. A másik alapjog érvényesülése érdekében pedig igenis köteles tűrni a gyülekezési jogának korlátozását. Miután az, hogy ő megakasztja a nemzeti, bármilyen adatkezelő, adott esetben a kormány adatkezelését, a nemzeti konzultációs ívekkel összefüggésben, csak azért, hogy neki adják oda, és közben egy szimpátia-adatbázist épít ennek kapcsán, ez…” – teszi hozzá a jegyző.

Erre a polgármester a következőképp reagál: "tudod mit kéne csinálni? Szólni a Fidesznek, intézzék el ők, ne folyjunk bele. Van valaki, aki el tudná … ezt a Hadházyt? Hadházy nem csinál semmit".

Egy harmadik hangfelvételen hallható beszélgetésből az derül ki, hogy a polgármester és a rendészek vezetője nem igazán tudják eldönteni, mit tegyenek. Fetterné attól tart, ha kiküldi a rendészeket, címlapra kerül, ezt pedig szeretné elkerülni, így arra jutnak, hogy nem lépnek az ügyben.

Egy további felvételen pedig az hallható, hogy a polgármester felszólít többeket egy szobában mondván: „na, menjünk, és számoljuk fel azt a Momentumos standot”. A megszólalásán mindenki nevet.

Az utolsó hanganyagon a polgármester és a jegyző beszélget egy munkát kereső férfival, akinek vicceskedve munkát is ajánl: "– Én tudnék egy jó munkát! – Na? – Kimegyünk itt a HÉV-megállóhoz, és a Momentumosok pultját felrúgod úgy, ahogy van"

A beszélgetésnek nemsokára vége szakad, és abban maradnak, ha lesz munka, értesítik a férfit.

A hangfelvételeken elhangzó beszélgetéseknek végül semmilyen következménye nem lett. Telefonon érdeklődtünk Buzinkay Györgynél, a Momentum egyik alapítójánál, országgyűlési képviselőjelöltnél, hogy fellépett-e a bárki ellenük az akcióik során. Buzinkay kérdésünkre elmondta, nem került sor atrocitásra. Tájékoztatása szerint a rendőrséget értesítették a gyűjtésről annak idején, az önkormányzattal és a polgármesterrel pedig jó a viszonyuk.

Feljelentést tettek

Dr. Göbl Richárd polgármester az Átlátszó érdeklődésére azt írta, az előző vezetés zűrös ingatlanügyeivel kapcsolatban hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomoznak. „Ezért, illetve a magánérdekekkel szemben azóta is következetes városvezetői döntéseink miatt feladatainkat folyamatos, célzott helyi és országos lejáratókampány nyomása alatt látjuk el. Ennek egyik eszköze az állítólagosan a hivatal irodáiban zajlott magánbeszélgetések lehallgatásából származó illegális hangfelvételek kiszámíthatatlan felbukkanása, de ide tartoznak a valós személyek feltüntetése nélkül működtetett helyi bulvársajtó-termékek, mint a Kalászi Napló, a mocskolódó szórólapok és a hangulatkeltés minden más bevett formája is” – hangsúlyozta.

Hozzátette, a lehallgatással kapcsolatban büntetőfeljelentést tettek.

„Kérdésére visszatérve biztosíthatom Önt arról, hogy komoly szándékkal ilyen megjegyzés nem hangozhatott el, ezt bizonyítja az is, hogy a Momentum standja akkor a kért helyszínen rendelkezésre állt, és senkit semmilyen inzultus nem ért. Buzinkay Györggyel, a Momentum régiós képviselőjével – ahogyan valamennyi országos politikai párt régiós képviselőjével – pedig korrekt munkakapcsolatban vagyunk, személyesen legutóbb februárban, a polgármesteri fogadóórán találkoztunk” – zárta válaszát.

Dr. Deák Ferenc jegyző a cikk megjelenéséig nem reagált a portál megkeresésére.

Érdemes ugyanakkor megjegyezni, hogy a választási kampányban a polgármester egyesülete még azt hangoztatta, „a városvezetéstől arrogancia, kioktatás és zsarolás helyett szolgálatot, meghallgatást és megértést” vár el.

Zimre Zsuzsa / atlatszo.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s