h i r d e t é s

A Fidesz elvesztette a fiatalokat

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

A Fidesz elvesztette a fiatalokat

2020. március 10. - 07:04

 

A politológus arra is felhívta a figyelmet, hogy a Fidesz elvesztette a fiatal választók jelentős részét, hiszen jónéhány egyetemi városban győzedelmeskedett az ellenzék az önkormányzati választásokon.

A kép illusztráció! - Forrás: atv.hu

Az ellenzéknek közösen kétharmada is lehet – mondta Kéri László politológus a Klikk TV-nek adott interjújában, amelyben kifejtette véleményét többek között az ellenzék egyik lehetséges sikerstratégiájáról, a Fidesz és a fideszes szavazók viszonyáról, az Orbán-kormány botrányos döntéseinek hátteréről és a Fidesz pozícióvesztéséről az Európai Néppártban.

Kéri László szerint van jövője az ellenzéki parlamentnek, az ellenzéki politikai fórumok gerincét pedig a 106 egyéni választókörzet kell, hogy adja, és akkor – közösen – az ellenzék akár a mandátumok kétharmadát is megszerezheti a 2022-es választásokon. Így a 106 választókörzetben dőlne el, hogy ki legyen az a jelölt, aki mögé a pártoknak érdemes beállni, mert – ahogy látja – a választók már átléptek a pártpolitikán, és nem az érdekli őket, hogy egy bizonyos párt jelöltjére szavazzanak.

A politológus arra is felhívta a figyelmet, hogy a Fidesz elvesztette a fiatal választók jelentős részét, hiszen jónéhány egyetemi városban győzedelmeskedett az ellenzék az önkormányzati választásokon. Úgy vélte, hogy ez azért nem látszik a közvélemény-kutatások eredményeiben, mert mindig a teljes lakosságra vagy a biztos pártválasztókra vonatkozó statisztikákat látjuk, pedig a közvélemény-kutatók sok más szempont, például az életkor alapján is részletes adatokkal rendelkeznek. Kéri véleménye szerint, a Fidesznek és szavazóbázisának korábbi egysége megbomlott tavaly október 13-án, ez pedig szintén lehetőségeket rejthet az ellenzék számára.

Egy másik kérdésben Kéri kitért arra, hogy az Orbán-kormány sorozatos botrányos döntései egy előre megtervezett kommunikációs stratégia mentén haladnak. Ezekkel el lehet fedni sok más olyan döntést, amelyek szintén nagy felháborodásra tarthatnának számot, de végül elsikkadnak, mert mindenki a szándékosan előtérbe helyezett ügyekkel foglalkozik.

Az Klikk TV oldalán elérhető interjúban Kéri László azt is elmondja, hogyan számolta el magát Orbán Viktor az Európai Néppárttal kapcsolatban, és hogy a Visegrádi Négyek nem nagyon szeretik, ha a magyar miniszterelnök mindannyiuk nevében nyilatkozik. (A teljes beszélgetést a KLIKK TV oldalán nézheti meg.) / hirklikk.hu

Közben a Medián közölte a 2020. február havi közvéleménykutatási adatait

"Az önkormányzati választásokat követően, az október végén készült felmérésünk után írtuk itt a Facebook-on: „A napokban Fidesz-közeli médiamunkások elkeseredett hangon keresték az önkormányzati választásokon elszenvedett vereségek okait. Az egyik magyarázat a fiatalok magatartásában keresendő - mondták - akiket a propagandának nem sikerült megszólítania. Kétségtelen, hogy a 30 alatti évjáratok látványosan különböznek az idősebbektől: ebben a korcsoportban a Fidesz számottevően kisebb támogatást élvez, mint a többiek körében”.

Azóta a kormánypárt komoly erőfeszítéseket tett a fiatalok megszólításért, kommunikációban és személyi politikában egyaránt, az eltelt négy hónap azonban nem javított a helyzetükön. Bár a Fidesz a 30 alatti korcsoportban is vezet, jóval kisebb arányban, mint az idősebbek körében (a fiatalok egyharmada, a 30 fölötti közönség több mint 40 százaléka Fidesz-szavazó). Érdekes, hogy – ha kisebb számokkal is – hasonló helyzetben van az ellenzék jelenleg legtámogatottabb pártja, a DK. Gyurcsányék is nagyon hajtanak a fiatal szavazókra, ám kevés sikerrel: változatlanul a 60 fölöttiek körében szerepelnek a legjobban.
Évekig a Jobbik volt a fiatalok legnépszerűbb ellenzéki pártja, mostanra ezt a szerepet a Momentum tölti be 11 százalékos támogatottsággal.

A 30 év alatti szavazók megnyerése elsősorban mozgósítási feladat, ugyanis ebben a korosztályban a legmagasabb a nem szavazó, pártnélküli, bizonytalan választópolgárok aránya." - írják a Facebookon.


 

Kommentek

h i r d e t é s