h i r d e t é s

A fideszes EP-képviselők is megszavazták, hogy csökkenteni kell az orosz gáz- és olajimportot

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

A fideszes EP-képviselők is megszavazták, hogy csökkenteni kell az orosz gáz- és olajimportot

2022. március 04. - 08:19

Úgy tűnik, Szijjártó Péternek nem szóltak.

A kép illusztráció! - Forrás: Romania Insider

Ha nem jön földgáz Magyarországra, akkor nem lesz fűtés, akkor nem fog működni az ipar és akkor nem lesznek munkahelyek, és ha nem épül atomerőmű Magyarországon, akkor nem lehet fenntartani a rezsicsökkentés eredményeit, brutális energiaáremelkedés következik – fogalmazott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a szerb-magyar vegyesbizottság ülése után, felelőtlennek nevezve azokat a szereplőket, akik a gázszállítások és a paksi bővítés leállítását kezdeményezték.

Szerinte ezzel veszélybe sodornák hazánk biztonságának egyik legfontosabb alappillérét, a biztonságos energiaellátást. A külgazdasági és külügyminiszter kirohanását az ellenzéknek címezte, pedig máshonnan érkezett a kihívás. Az Európai Parlament szerdán elfogadott határozatában szorgalmazta a legfontosabb orosz exporttermékek – többek között a kőolaj és a földgáz – behozatalának korlátozását. Ez az a parlamenti határozat, amit még a Fidesz képviselői is megszavaztak.

Az Európai Unió szankciói eddig nem érintették a gázipart, igaz, az első körös intézkedésekben korlátozták az olajkitermeléshez szükséges technológiák orosz importját.

A Fidesz EP-képviselői és a többi pártcsoporttal együtt aláírták a teljes dokumentumot. A EP által elfogadott határozat nem kötelező érvényű ajánlás, de később még akár ez is az asztalra kerülhet. Az EP-képviselők szerint az olajért, gázért fizetett dollármilliárdokból fizeti háború költségeit Oroszország.

A orosz invázió felrázta az európai politikusokat, bár az USA évek óta szorgalmazta, hogy az EU csökkentse orosz gázfüggőségét, eddig az olcsó orosz földgáz bűvöletében élő EU nem hajlott a jó szóra. Az orosz agresszióval azonban most minden megváltozott. Olaf Sholz német kancellár és Robert Habeck gazdasági miniszter például már arról beszélt, hogy az orosz energiafüggőségének csökkentése érdekében az is elképzelhető, hogy átmenetileg tovább működtetik a bezárásra ítélt atom- és szénerőműveket.

Ennél is tovább menne az Európai Parlament, amely az Európai Bizottság számára megfogalmazott ajánlásában szorgalmazza kiváltképpen a legfontosabb orosz exporttermékek – többek között a kőolaj és a földgáz – behozatalának korlátozását. Ezzel a 17-essel jelzett ponttal is egyetértettek a Fidesz EP-képviselői, amikor megszavazták a teljes dokumentumot.

A EP által elfogadott határozat nem kötelező érvényű ajánlás, de később még akár ez is az asztalra kerülhet. Az EP-képviselők szerint az olajért, gázért fizetett dollármilliárdokból fizeti háború költségeit Oroszország.

A orosz invázió felrázta az európai politikusokat, bár az Egyesült Államok évek óta szorgalmazta, hogy az EU csökkentse orosz gázfüggőségét, eddig az olcsó orosz földgáz bűvöletében élő EU nem hajlott a jó szóra. Az orosz agresszióval azonban most minden megváltozott. Olaf Sholz német kancellár és Robert Habeck gazdasági miniszter például már arról beszélt, hogy az orosz energiafüggőségének csökkentése érdekében az is elképzelhető, hogy átmenetileg tovább működtetik a bezárásra ítélt atom- és szénerőműveket. (Népszava)