h i r d e t é s

A Fővárosi Törvényszék elnöke beismerte, hogy fogadta Schadl Györgyöt

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

A Fővárosi Törvényszék elnöke beismerte, hogy fogadta Schadl Györgyöt

2022. január 28. - 07:05

Tatár-Kis Péter egy olyan fórumon reagált a portál a Schadl-Völner-botrány nyomozati iratait feldolgozó cikkére, ami csak a bírósági dolgozók számára elérhető. - írja a hvg.hu

Schadl György - Forrás: Miskolci Egyetem

Két napja rövid közlemény jelent meg „Egy cikksorozat margójára” címmel a Fővárosi Törvényszék belső hálózatán, ami eljutott az ominózus cikksorozatot jegyző 444.hu-hoz is – számolt be a portál pénteken. A csak bírósági dolgozók számára elérhető írásban Tatár-Kis Péter, a Fővárosi Törvényszék elnöke egy korábbi 444-es cikkre reagál, arra, amiben a portál a Schadl-Völner-ügy nyomozati iratai alapján azt írta, hogy a nyomozók állítása alapján Tatár-Kis találkozott Schadl Györggyel.

Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) elnöke a nyomozati iratok szerint arra akarta rávenni Tatár-Kist, hogy rúgjon ki egy bírót, akinek egy belső használatra készült állásfoglalása illetéktelenekhez került. A leirat alapján Tatár-Kis azt mondta Schdlanak, hogy kirúgni ugyan nem tudja az illetőt, azonban csoportvezetői megbízását visszavonhatja, valamint el tudja érni, hogy „ne érezze jól magát a munkahelyén”.

A 444.hu úgy tudja, hogy az ügy elég nagy hullámokat vert a Fővárosi Törvényszéken, így Tatár-Kis is kénytelen volt rá reagálni, ezt két írásban tette meg. Az elsőt az elnöki kabinet jegyezte, ez arról szólt, hogy a törvényszék elnöke jogi lépéseket tesz, hogy a „személyét érintően egy gyanúsított által tett kijelentések valóságtartalmára mihamarabb a nyilvánosság előtt is fény derüljön”. Szerdán azonban elismerte, hogy valóban fogadta az MBVK elnökét.

A beismerés után Tatár-Kis arról írt, hogy a találkozón Schadl egy belső, a Pesti Központi Kerületi Bírósághoz tartozó dokumentumot mutatott neki, és az MBVK által jegyzett beadványban kérte annak kivizsgálását, hogy az hogyan kerülhetett külső kézbe. Tatár-Kis saját bevallása szerint ezt bejelentésként értékelte, azonban azt írta, hogy Schadl nem kérte tőle, hogy a dokumentumot jegyző bírót mentse fel.

Tatár-Kis a bíró ellehetetlenítésére vonatkozó mondatáról a következőt írta: „A hírportálon nekem tulajdonított mondat sem hangzott el, azt csupán az MBVK elnökének más személyekkel folytatott telefonbeszélgetései alapján igyekeznek általam elmondottként feltüntetni.” (hvg.hu)