h i r d e t é s

A Garda-tó is megszenvedi az aszályt - VIDEÓ

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

A Garda-tó is megszenvedi az aszályt - VIDEÓ

2022. augusztus 15. - 19:33

Negatív rekord közeli a Garda-tó vízszintje: a máskor víz alatt található kövek most felszínre kerültek, a víz hőmérséklete pedig a karibi térséget idézi.

Garda-tó - Forrás: Associated Press/YouTube

"Tavaly eljöttünk ide, nagyon tetszett, így úgy döntöttünk visszatérünk, de azzal szembesültünk, hogy nagy változáson ment át a táj. Sokkoló volt, amikor megtettük ugyanazt a sétánkat, amit tavaly, de nem volt víz sehol" – mondta a Euronewsnak Beatrice Masi.

Évszázadok óta nem volt ekkora aszály

Észak-Olaszországot jelenleg minden idők egyik legsúlyosabb aszálya sújtja, a klímaváltozás miatt nincs eső és hóolvadás, miközben forró a hőmérséklet. Az extrém időjárási körülmények miatt az olyan létfontosságú folyók, mint a Pó is, kiszáradtak, ez pedig az élelmiszertermelésre is komoly hatást gyakorol.

Az ország az elmúlt 500 év legkomolyabb aszályát vészeli át, de ezzel nincs egyedül Európában. Spanyolország, Németország, Portugália, Franciaország, Hollandia és az Egyesült Királyság. Az érintett államokban a mezőgazdaság nehéz helyzetbe került, a hatóságoknak pedig vészhelyzeti intézkedéseket kellett bevezetnie.

A helyzet még tovább romolhat a kontinensen, a jelenlegi előrejelzések szerint Európa 47 százalékát fogja érinteni az aszály.

Sok turista mondta le a hőség miatt utazását

A Pó menti szárazság máris több milliárd eurós veszteséget jelent a helyi gazdák számára – ez a régió állítja elő az olasz élelmiszertermelés 40 százalékát. A hatóságok azzal igyekeztek orvosolni az esőzés hiányát, hogy több vizet engedtek a Garda-tóból az onnan eredő folyókba, de júliusban leállították ezt a tóra és annak turizmusára való tekintettel.

Miután másodpercenként 45 köbméter vizet vezetnek el a folyókba, a tó pénteken 32 centiméterrel talajvízszint felett volt, ami a 2003-as és 2007-es rekord alacsony szintek közelében van.

Davide Bedinelli, Garda polgármestere azt mondta, hogy meg kell védeni a gazdákat és a turisztikai ágazatot is: az utóbbiról azt állítja, nagyon jó eredményeket hozott idén. A turisták, főként a németek július végén, az ország legutóbbi hőhulláma idején lemondták olaszországi útjaikat.

"Az aszály tény, amivel idén meg kell küzdenünk, de a turisztikai szezon nincs veszélyben" – írta Bendinelli egy Facebook-bejegyzésében. Megerősítette, hogy a tó naponta két centiméter vizet veszített.

A tó vize nagyon meleg is lett

A tó hőmérséklete a seatemperature.org szerint augusztusban jelentősen magasabb az átlagosnál: augusztus 12-én például közel 26 °C-os volt, körülbelül ugyanolyan meleg, mint a Karib-tenger átlaghőmérséklete.

Mario Treccani számára, aki a tó partján napozóágyakat és napernyőket ad bérbe turistáknak, a történelmi mélyponton lévő vízszint bevételeire is hatással van, mivel kevesebb embernek van szüksége a napozóágyakra, hiszen már most rengeteg szikla van, amelyeken napozni lehet.

"A tó általában egy vagy több mint egy méterrel magasabb. Ez szomorú. Korábban hallani lehetett az itt fent megtörő hullámok zaját. Most már semmit sem hallani" – fogalmazott. (Infostart)