h i r d e t é s

A kisebb benzinkutak összefognak az árstop ellen

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

A kisebb benzinkutak összefognak az árstop ellen

2022. február 19. - 05:31

Óriási veszteséget termelnek a határmenti településeken üzemelő benzinkutak. 

Rengetegen járnak át ugyanis a szomszédos országokból tankolni, hiszen Magyarországon jóval olcsóbban jutnak üzemanyaghoz, mint otthon. A szlovák határ közelében akár 60-70 forintos eltérés is tapasztalható. Közben a kisebb kúthálózatok üzemeltetői közös fellépésre készülnek.

Az ATV Híradójának riportja.

Egy balassagyarmati kútnál gyakoriak a szlovák rendszámú gépkocsik. Ez nem is csoda, hiszen az üzemanyag árstop miatt a 480 forintos benzinár jóval, legalább 60-70 forinttal kedvezőbb a szlovák áraknál. A kút tulajdonosa azt mondja, ha minden így marad, nem fogják sokáig húzni, hiszen minden liter eladott üzemanyaggal tovább nő a veszteségük.

Szlovákiában körülbelül, a gázolajnak az ára, tegnap ellenőriztem – körülbelül hatvan forinttal drágább az üzemanyag Szlovákiában, mint Magyarországon. Ennek az a negatív következménye lett, hogy főleg a szlovák nagy fogyasztók, kamionok, vagy azok, akik hordókba, kannákba tankolnak, hatvan forinttal tudnak literenként olcsóbban tankolni” – vázolta Tóth András.

A Szlovákiából érkezők autósok azt mondják: mindig úgy próbálnak átjönni a határon, hogy minél több benzint tankolhassanak Magyarországon.

Én Ipolynyékről járok át ide. Van, hogy csak a benzinért jövök, de van, hogy egyéb más dolgom van itt, és átjövünk és itt tankolunk benzint. Általában telitankot szoktunk tankolni, mert így éri meg jobban” – mondta Híradónknak Jankosik Szilárd.

A kisebb kutak, hálózatok tulajdonosai és üzemeltetői elkezdtek szerveződni, és a terveik szerint együttes erővel kívánnak fellépni, hogy megvédjék az érdekeiket.

Tóth Gábor, egy benzinkút üzemeltetője kifejtette: „Alakult egy ilyen civil összefogás, amely a magán kutakat fogja össze. A több ezer benzinkútból elég sokan egyesültünk. Azt szeretnénk elérni – hétfőn ülünk tárgyaló asztalhoz a kormánnyal –, hogy ha mégis marad az árstop, akkor azt szeretnénk, hogy a jövedéki adót vagy az áfát csökkentse a kormány, mert ezzel megakadályozható lenne, hogy bezárjanak a kutak és az, hogy ne menjünk tönkre.

Hétfőn délelőtt egy óbudai szállodában találkoznak a kisebb hálózatok vezetői, hogy létrehozzanak egy olyan szervezetet, amely a korábbinál hatékonyabban láthatja el az érdekképviseletüket. (atv.hu)


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s