h i r d e t é s

A KMKSZ szerint a magyarországi ellenzéki pártok gyűlöletkampányt folytatnak a határon túli magyarok ellen

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A KMKSZ szerint a magyarországi ellenzéki pártok gyűlöletkampányt folytatnak a határon túli magyarok ellen

2018. február 24. - 14:54

 

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) választmánya szombati beregszászi ülésén nyilatkozatot fogadott el, amelyben felháborítónak nevezi és elítéli a magyarországi ellenzéki pártok által indított "gyűlöletkampányt, melynek kereszttüzébe a határon túli magyarok kerültek".

A Fidesz budapesti székházában tartott egyeztetésen Orbán Viktor és a KMKSZ elnöke - korábbi felvétel - Forrás: MTI

Az MTI-hez is eljuttatott nyilatkozat szerint a KMKSZ sajnálatosnak tartja, hogy egyes ellenzéki pártok "érdemi alternatíva híján az anyaországi és a határon túli magyarok közötti ellentétek szításával kívánnak szavazatokat gyűjteni a közelgő parlamenti választásokon".         

Nyilatkozata szerint a KMKSZ úgy véli, a határon túli nemzetrészek, köztük a kárpátaljai magyarság a sok évtizedes elszakítottsága ellenére mindig is a magyar nemzet része volt, és emlékeztet arra, hogy a kárpátaljai magyarok örömmel fogadták a magyar kormány nemzetegyesítési programját. "Úgy gondoljuk, a magyar nemzet részeként jogunk van beleszólni abba, hogy a nemzet szekérrúdja milyen irányba mutasson" - áll a közleményben. A magyar szervezet leszögezi: "A mai feszült európai politikai helyzetben különösképpen fontos, hogy az anyaországi és a határon túl élő magyarok összetartozását ne veszélyeztessük, tovább erősítsük a magyar nemzet egységét, s éppen ezért fontosnak tartjuk, hogy a választásokig hátralévő időben minden határon túli magyar, aki elnyerte a magyar állampolgárságot, mielőbb regisztráljon és éljen szavazati jogával."         

"A kárpátaljai magyarok nevében köszönjük a magyar kormány kiállását és támogatását, köszönettel tartozunk az ukrajnai oktatási törvény bevezetése elleni küzdelemben nyújtott eddigi erőfeszítésekért, a nehéz gazdasági helyzetben lévő kárpátaljai magyaroknak juttatott gazdasági és szociális támogatásokért" - hangsúlyozza nyilatkozatában a KMKSZ, hozzátéve, bíznak benne, "hogy a jövőben is olyan kormánya marad anyaországunknak, amely felelősséget visel a határon túli magyarokért is."         

A KMKSZ üdvözli továbbá a FUEN által indított nemzeti kisebbségvédelmi kezdeményezést, bízik annak sikerében, s arra buzdít mindenkit, hogy csatlakozzon a kisebbségek jogainak védelméről szóló európai aláírásgyűjtéshez. (MTI)

***

Hogyan szórta el a közpénzt Ukrajnában a KMKSZ?

A kormány úgy döntött, hogy a pedagógusok, papok és művészeti iskolák tanárai után a magyarul praktizáló doktoroknak és egészségügyi személyzetnek is biztosít bérkiegészítést. Orvosoknál ez évi 150 ezer forint, ápolóknál 100 ezer forint egyszeri támogatást jelent. A lebonyolítást – mint ahogyan minden más kárpátaljai program esetében – a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Jótékonysági Alapítványára (KMKSZ JA) bízták.

Magyarul nem tudó ukrán orvosoknak és ápolóknak is kifizették a KMKSZ-nél a csak magyar egészségügyi dolgozóknak járó anyagi támogatást. A Kárpáthír portálnak egymástól függetlenül több kórházi dolgozó is megerősítette, hogy ukrán kollégáik is felmarkolták a jelentős összeget. Emiatt viszont gyorsan elfogyott a 100 millió forintos keret, s így a magyar ápolónők nagy többsége már pénz nélkül maradt.


 

h i r d e t é s