h i r d e t é s

"A kormány klímavédelmi terve még zöldrefestésnek is kevés"

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

"A kormány klímavédelmi terve még zöldrefestésnek is kevés"

2020. február 19. - 11:43

Még "zöldrefestésnek" is kevésnek tartja az LMP társelnöke a miniszterelnök által "tízévnyi károkozás" után bejelentett klímavédelmi akciótervet. Schmuck Erzsébet szerint csupán szavazatokat kíván szerezni a kormány az "éghajlatvédelmi szempontból rendkívül gyenge" intézkedésekkel.

Illusztráció: pixabay.com

A társelnök keddi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: az illegális szemétlerakatok felszámolását eddig is törvény írta elő, és a műanyagok használata ellen is csupán akkor emelnek szót, amikor arról már egységes akarat van az Európai Unióban.

Hiába bírálja a multicégeket jelentős szennyezés miatt a kormány, ha közben a nagymértékű támogatásokkal maga segíti elő ezt a szennyező tevékenységet - sorolta, hozzátéve: egymillió fa sem segíti érdemben az éghajlatváltozás megfékezését, főleg, ha közben a kabinet tétlenül nézi védett erdőrészek tarra vágását.

A politikus a naperőművi kapacitás meghatszorozását is "zöldrefestésnek" tartja, mint mondta, az energiamix átalakításával pedig csupán Paks II.-t kívánják legitimálni.

Schmuck Erzsébet szerint ehelyett a hazai kis- és közepes vállalkozások "zöldülését" kellene támogatni. Az LMP álláspontja, hogy mind a termelést, mind a fogyasztást át kell alakítani a kevesebb energia- és anyagfelhasználásért, és dinamikusan kell növelni a megújuló energiaforrások használatát.

A párt alapot hozna létre a lakóingatlanok energiakorszerűsítésére, és arra is forrásokat biztosítana, hogy a mezőgazdaság átállhasson olyan élelmiszertermelésre, amely ellenállóbb a szélsőséges időjárási viszonyokkal szemben.    

Az LMP társelnöke kijelentette: ha a kormánynak valóban fontosak lennének a zöldügyek, nem szüntette volna meg a környezetvédelmi tárcát.

(MTI)