h i r d e t é s

A kormány szerint nincs baj azzal, hogy egy elítélt fideszes lenne Rákospalota polgármestere

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A kormány szerint nincs baj azzal, hogy egy elítélt fideszes lenne Rákospalota polgármestere

2019. október 07. - 09:16

 

Mert a becsületsértő cigányozásért jogerősen megrótt férfi amúgy elkötelezett a polgári értékrend mellett. - írja a nepszava.hu.

Fotó: Pintér Gábor facebook oldala

„Erkölcsileg Ön elfogadhatónak tartja-e, hogy egy bűncselekményért jogerősen elítélt személy polgármester legyen? – Kívánnak-e változtatni azon a szabályon, hogy bűncselekmény elkövetéséért jogerősen elítélt személy ne indulhasson jelöltként választáson?” Erről kérdezte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert Hajdu László, a DK politikusa, annak apropóján, hogy a XV. kerületben Pintér Gábor, a kormánypártok jelöltje indul a polgármesteri posztért Németh Angélával szemben.

Pintérről, a kerület korábbi alpolgármesteréről közismert, hogy jogerősen ítélték el becsületsértés miatt: öt évvel ezelőtt, az aktuális önkormányzati választást követően durva vitába keveredett a polgármesteri hivatalban egy nála jóval idősebb roma nővel, és a

„Takarodj, te cigány kurva!”

– felkiáltással akarta rendreutasítani az asszonyt. Sértő megjegyzése végül megrovást érdemelt.

Gulyás Gergely helyett Orbán Balázs államtitkár reagált Hajdu levelére, válaszában pedig mintegy bemelegítésként Németh Angéla alkalmatlanságát és a Czeglédy Csaba elleni vádemelést emlegette. Aztán rátért a tárgyra is: az államtitkár szerint Pintér azért a megfelelő ember a megfelelő helyen, mert

  • „a jogszabályokban meghatározott feltételeknek megfelel”,
  • „a jobboldali és polgári értékrend mellett elkötelezett”
  • „valamint egyik legfontosabb célja, hogy a kerületnek legyen mindenki számára elfogadható, stabil és felelősségteljes költségvetése.”

Orbán azért hivatkozhatott a jogszabályi feltételekre, mert a megrovás nem jár büntetett előélettel, nem kerül bele az erkölcsi bizonyítványba sem. Válaszából pedig az is kiderül, mit gondol a kormány az erkölcsről és a polgári értékrendről – utóbbiba, a fideszes gondolkodásmód szerint beleférhet egy nő nyilvános, rasszista megalázása is.

nepszava.hu


 

h i r d e t é s