h i r d e t é s

A koronavírus agresszívabb törzse terjedhet világszerte

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A koronavírus agresszívabb törzse terjedhet világszerte

2020. május 07. - 07:14

 

Az amerikai Los Alamos Nemzeti Laboratórium friss kutatása szerint a jelenleg Európában és az USA-ban terjedő koronavírus egy mutálódott változat, ami az eredetinél könnyebben terjed, és előfordulhat, hogy halálosabb is.

Los Alamos National Laboratory - Forrás: lanl.gov

Az amerikai Los Alamos Nemzeti Laboratórium friss kutatása szerint ez a koronavírus, ami Európát és az Egyesült Államokat sújtja, már nem ugyanaz, ami Kínában pusztított: sokkal könnyebben terjed, és előfordulhat, hogy halálosabb is – írja a CNBC a laboratórium egy független szakértők által még nem láttamozott kutatására hivatkozva.

A BioRxiv preprint szerveren megjelent tanulmány szerint az új vírustörzs február elején kezdett el terjedni Európában, és az Egyesült Államokat, valamint Kanadát már csak ez érte el. Most már ez a domináns törzs az egész bolygón, és nem az, ami a kínai Vuhanban pusztított.

Az új törzs könnyebben terjed, mint a régi, ráadásul úgy tűnik, hogy a meleg sem hat rá különösebben, ami megnehezítheti egy vakcina előállítását. Ha ugyanis nyáron nem hagy alább, mint ahogyan azt a szezonális influenza is teszi, sokkal kevésbé lehet hatásos a kifejlesztendő védőoltás. A legveszélyesebbnek jelenleg a D614G mutáció tűnik, ez ugyanis az, ami most már a legtöbb területen a domináns vírus.

A két vírustörzs jelenlétét erősíti meg a Pekingi Egyetem március eleji kutatása is, amelyben a vizsgált koronavírus-minták 70 százaléka tartozott egy agresszívabb és halálosabb törzshöz, 30 százalékuk pedig egy gyengébbhez. 

Az amerikai kutatásnak némileg ellentmond a brit University College London tanulmánya, amely viszont nem talált semmiféle jelet arra, hogy a vírus terjedése során agresszívabbá, vagy könnyebben terjedővé vált volna. A szakértők több mint 7600 beteg mintáit elemezték, és arra az eredményre jutottak, hogy a betegség nagyon gyorsan kezdett terjedni világszinten, de nem találtak bizonyítékot, hogy felgyorsult volna, vagy halálosabbá vált volna. Azt a britek is látták, hogy a vírus maga változik, csak azt vonták kétségbe, hogy eközben rosszabbá vált volna. (24.hu) / bumm.sk


 

Kommentek

h i r d e t é s