fbpx A kulturális sokszínűséget ünneplik hétvégén a Szentendrei Skanzenben | CIVILHETES

h i r d e t é s

A kulturális sokszínűséget ünneplik hétvégén a Szentendrei Skanzenben

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A kulturális sokszínűséget ünneplik hétvégén a Szentendrei Skanzenben

2021. szeptember 13. - 12:31

 

A magyar kulturális sokszínűséget bemutató színpadi produkciók, kézműves bemutatók, felvonulás, zenei és táncos programok, gasztronómiai különlegességek várják a látogatókat szeptember 18-19-én a Szentendrei Skanzenben, a Közösségek öröksége elnevezésű rendezvényen.

Forrás: Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Az esemény a Kulturális Örökség Napjainak hétvégéjén a közösségeinkben őrzött és továbbadott kulturális, szellemi és tárgyi, a tájházakhoz kapcsolódóan pedig építészeti örökségre hívja fel a figyelmet - olvasható a Szabadtéri Néprajzi Múzeum hétfői közleményében.
   

A Skanzenben ezen a hétvégén megismerhetik az érdeklődők az ország örökség-közösségeinek szokásait, kézműves és szóbeli hagyományait. A színes forgatagban találkozhatnak egri fertálymesterekkel, novaji remélőkkel, tikverőkkel, busókkal, matyókkal, a solymászat, a halászat, a nagykunsági gyapjúhímzés vagy akár a halasi csipkeverés hagyományával - részletezik a beharangozóban.  
   

A rendezvényen egy helyszínen mutatkoznak be a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékén szereplő közösségek. Mint a közleményben írják, a programok illeszkednek a Határtalan Skanzen című tematikus évadhoz, amelybe bevonja a múzeum a magyarországi nemzetiségi és erdélyi tájházakat fenntartó magyar közösségeket is. Így a szilágysámsoni szőttesek mellett a látogatók megismerhetik a fertőhomoki tamburazenekart, kóstolhatnak stifoldert Fekedről, levendulaszörpöt Algyőről, lapótyát Szalacsról.
   

A kézműves programok során kipróbálhatják a kapufaragást és bútorfestést, és nem marad el a rendezvény hagyományos eleme, a tájházigazgatóság szimbólumának számító almafa ültetése sem. A programsorozat a Skanzen Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóság, a Magyarországi Tájházak Központi Igazgatósága, a Magyarországi Tájházak Szövetsége és a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség közös szervezésében valósul meg. (MTI)


 

h i r d e t é s

Kommentek