h i r d e t é s

A megfelelő világítás jelentősége otthonunkban

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

A megfelelő világítás jelentősége otthonunkban

2022. március 02. - 19:02

Egy új otthon felépítése során számos olyan elemre kell figyelni, amelyeknek harmonikusan kell együttműködniük. Többek között ide tartozik a ház szerkezeti struktúrája, valamint a külső és belső kialakítások – azonban a tervezésnél sokan nem fordítanak kellő figyelmet a világításra. Pedig a fények megfelelő elhelyezésén sok minden állhat vagy bukhat, mind esztétikát, mind funkcionalitást tekintve. Íme a 3 legfontosabb indok, amiért minden lakótérben fontos a jó világítás.

Javítja a hangulatot

Az általános világítás – más néven környezeti világítás – a leggyakoribb világítási forma otthonunkban. Ide tartoznak a fali lámpák, csillárok és minden egyéb fényforrás, amely megvilágítja egy egyes szobákat. Az egészséges mennyiségű napfény ugyan természetes megvilágítást biztosít a házban, viszont nem ér el minden sarokba, ráadásul nem is áll mindig rendelkezésre. Az általános világítás egyrészt pótolja ezeket a hiányosságokat, emellett javítja a hangulatot azáltal, hogy nyugodt és vidám légkört varázsol a szobába. Átgondolatlan elrendezése viszont inkább komor és sötét hangulatot teremt, miközben maga a helyiség is szűkösnek érződik.

Hatékonyabban elvégezhetők a tennivalók

A feladatvilágítás lehetővé teszi a feladatok hatékony elvégzését. Míg az általános világítás széles hatótávolságban szóródik szét a szobában, addig a feladatvilágításhoz használt fényforrások gyakran egy adott irányba mutatnak. Ide sorolhatók az asztali lámpák, a mennyezeti lámpák és más olyan fények, amelyek közel helyezkednek el a feladatok elvégzésére használt térrészhez. Például amíg a konyhában a környezeti világítás égve marad, a konyhapulthoz közelebbi fényforrásokkal biztonságosabban tudjuk elvégezni a főzési előkészületeket.

Kiemeli a kívánt térrészeket

A kiemelő világítás előtérbe helyezi otthonunk azon tereit vagy bizonyos elemeit, amelyeket ki szeretnénk emelni, mint mondjuk a falak színét, egy kedvenc festményt, egyes bútorokat és így tovább. Az általános- és a feladatvilágításhoz képest a kiemelő világítás tisztán esztétikus célokat szolgál – képviselőik között említhetők a halogén lámpák, vagy akár LED szalagok. Tipp: ha otthonunkban fel szeretnénk újítani az egyes helyiségek világítását, az ANRO webáruházban több ezer gyönyörű és kiváló ár-érték arányú fényforrás közül válogathatunk.