h i r d e t é s

A népszavazás után sem áll le a hisztériakeltéssel a köztévé

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam

A népszavazás után sem áll le a hisztériakeltéssel a köztévé

2016. október 05. - 11:32
0 komment

 

Hamar besült a köztévé szerbiai sztorija: az M1 kedvenc migránsai a határzár megostromlása helyett visszatértek Belgrádba - írja a hvg.hu.

A népszavazás után sem áll le a hisztériakeltéssel a köztévé

Pedig vasárnap óta szinte minden napra jutott egy drámai tudósítás a szerb fővárosban veszteglő migránsokról.
Miközben egész vasárnap azzal volt tele a köztévé híradója, hogy a Szerbiában lévő több ezer migráns csak arra vár, hogy az érvénytelennek bizonyuló kvótanépszavazás másnapján Magyarország megnyissa határait, a rendőrség adatai szerint

hétfőn és kedden egyetlen illegális bevándorló sem lépte át a szerb-magyar határt.

"Oda akarnak menni"

Ennek ellenére sem szállt le a köztévé a témáról, és kedd délelőtt “nem nyugszanak a kedélyek Belgrádban” a címmel közölt riportot Belgrádból. A helyszínen lévő tudósító drámai hangon jelentette be, hogy egyértelművé vált: a migránsok gyalogosan a magyar határ felé tartanak.

Mint elmondta, a migránsok a délelőtt folyamán átkeltek a Száván (aki már járt Belgrádban, azt tudja, hogy kb. akkora teljesítmény, mint Budapesten átkelni a Dunán, szóval vélhetően egyszerűen egy hídon mentek át) és tovább gyalogoltak a magyar határ felé, ami viszont több száz kilométerre van, tehát eleve napokba telne, amíg gyalogosan bárki elérné. “Oda akarnak menni, ott akarnak tiltakozni, hogy Magyarország nyissa meg a határokat” - jelentette ki a tudósító.

Egy szerb rendőr becslését idézte a köztévé riportere, miszerint legalább ezren indultak meg Magyarország felé, majd hozzátette, vélhetően sokkal nagyobb tömeg indult meg most, mint két hónappal ezelőtt. Bár magát a rendőrt nem mutatták, így nem derült ki, hogy hivatalos közlésről van-e szó.

A MigSzol egyik önkéntese is a menettel tartott, beszámolójában azonban szó sincs ezer fős tömegről. Elmondása szerint a kb. 500 fős, főként  afgán és pakisztáni férfiakból és fiatalokból álló tömeg késő délután érte el a Belgrádtól 30 kilométerre fekvő Nova Pazova-t. Mint mesélte, alapvetően békés volt a hangulat a menetben; sok újságíró tartott a gyaloglókkal, a helyiek közül pedig voltak, akik élelmet és vizet osztottak ki közöttük.

Soros György keze?

Egy későbbi bejelentkezés alkalmával az M1 riportere arról is beszélt, hogy a menetelést nem migránsok szervezték, de az titok, hogy kik. A hirado.hu-n a Blic című szerb napilapra hivatkozva pedig azt írták, hogy feltehetően a No borders nevű csoport szervezte az akciót. Azt sem felejtették el közölni, hogy kisebb verekedés alakult ki Belgrádban a migránsok között, és voltak, akik éhségsztrájkba kezdtek.

Dezinformációs játszma

Az M1 tálalására jellemző, hogy vasárnap kora este - vagyis amikor a pártok sorban tartották sajtótájékoztatóikat a népszavazási eredményekre reagálva - Horváth József biztonságpolitikai szakértő arról beszélt a köztévében, hogy “dezinformációs játszma zajlik a szerbiai migránsok között, amelynek célja, hogy a magyar határon megint kritikus, feszült helyzet alakuljon ki.” A meghívott szakértő azt nem nevezte meg, hogy ez kinek lehet az érdeke, viszont nem felejtette el megemlíteni, hogy a határnyitásról szóló hamis információk a Magyarország terrorfenyegettséget is növelheti.

Elmarad az invázió

Arról azonban egyszer sem számolt be a köztévé, amiről a Balkan Insight is írt, miszerint a Belgrádba érkező migránsokat a városhoz közeli Krnjaca-ban lévő menekültáborba küldik, annak ellenére, hogy nincs elég hely ott, és a buszpályaudvaron lévők többsége pakisztáni vagy afgán, így be sem léphetnek a táborba. Egy menekülteket segítő önkéntes is arról beszélt, sokan hetek, hónapok óta rostokolnak Belgrádban, korántsem luxusszállodákat idéző állapotok között és ezért indultak meg a határ felé.

A helyszínen dolgozó önkéntesek a hvg.hu-nak azt mondták, valóban volt egy kisebb összezördülés az egyre idegesebb migránsok és azok között, akik nem akartak résztvenni a tüntetésben, de alapvetően békés a helyzet, éhségsztrájkról azonban nem hallottak.

Az M1 hisztériakeltésének azért sem kell felülni, mert korábban is voltak hasonló megindulások, és egyik sem torkollott egy második röszkei csatába. Már az is erősen kérdéses volt, hányan jutnak el ténylegesen a magyar határig, ami Belgrádtól majdnem 200 kilométerre van.

Szerdán erre is megkaptuk a választ: a menetelők többsége elfáradt és visszafordult Belgrádba, mindössze egy kb. 50 fős csoport folytatatta az előrenyomulást. De ha el is érték volna a határt, akkor ugyanaz lett volna a sorsuk, mint a röszkei tranzitnál veszteglőknek. Szerb aktivisták azt valószínűsítették, hogy a határzár megostromlása helyett a szabadkai tranzitzónát vették volna célba a kedden megindulók.

Húsz rendőrrel a modern kori népvándorlás ellen

Hogy a köztévé ennyire üti a szerb témát, attól talán nem független az, hogy Szijjártó Péter hétfőn arról beszélt Ivica Dacic szerb külügyminiszterrel folytatott tárgyalások után: reális a veszélye van egy újabb bevándorlási hullám megindulásának a Nyugat-Balkánon keresztül. "Ha nem vagyunk képesek megvédeni a határainkat mi és a nyugat-balkáni országok", akkor megismétlődhetnek a tavalyi jelenetek, ezért "támogatjuk erőfeszítéseiben Szerbiát.” Ez a támogatás abban a húsz rendőrben ölt testet, akiket Szerbia déli határának védelmére küldenek ki Szijjártóék.

hvg.hu


 

h i r d e t é s