h i r d e t é s

A P&G természetben rejlő megoldásokat választ a klímaváltozás elleni küzdelem felgyorsítására, így a következő évtizedre karbonsemlegessé válhat

Olvasási idő
7perc
Eddig olvastam
a- a+

A P&G természetben rejlő megoldásokat választ a klímaváltozás elleni küzdelem felgyorsítására, így a következő évtizedre karbonsemlegessé válhat

2020. július 16. - 17:05

A vállalat a 2030-ig tartó évtizedben 50%-kal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását, és 100%-ban megújuló erőforrásokra alapuló villamosáramra áll át gyártóegységeiben. A természetre alapozó klímamegoldásokkal kiegyenlíthetővé válik a következő évtized vállalati működéséből fennmaradó üvegházhatású gázok kibocsátása.

A Procter & Gamble mai bejelentése szerint 2030-ig tartó elkövetkező 10 évben globálisan karbonsemlegessé válik köszönhetően a számos, a természet védelmét, helyreállítását és megőrzését elősegítő intézkedésnek úgy, mint az erdő-, és talajgazdálkodás, amivel több szén kerül megkötésre.

A vállalat a következő évtizedet kulcsfontosságúnak tartja az éghajlatváltozás szempontjából, ezért kész arra, hogy túllépjen eddigi tudományos alapú céljain, ami az üvegházhatású gázok kibocsátásának 50 százalékkal való csökkentését jelentette. A vállalat a természetben rejlő megoldásokba fektet, melyek kiegyenlítik az elkövetkező 10 évben még fennmaradó üvegházhatású gázok kibocsátását, mely így az évtized alatt karbonsemleges működést eredményez. A jelenlegi becslések szerint a vállalatnak 30 millió tonna szén kibocsátást kell egyensúlyba hoznia 2020 és 2030 között.

A P&G elsődleges célja a kibocsátások csökkentése többek között az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának megfelezésével és a 100 százalékban megújuló erőforrásokon alapuló villamos áram használatával, mely vállalás és annak megvalósítása összhangban van a vállalat Ambition 2030-as célkitűzéseivel. A vállalat ezért folytatja a szél-, nap- és geotermikus energiát használó megoldások bevezetését és felgyorsítja az átállást a megújuló energiaforrásra, amelyek az éghajlattudomány szerint elengedhetetlenek a klímaváltozás és a globális hőmérsékletemelkedés enyhítéséhez. Azonban a technológia mai állása szerint, bizonyos kibocsátások elkerülhetetlenek, és nem szüntethetők meg 2030-ig, például a P&G 1-es és 2-es típusú, közvetlen és közvetett kibocsátásai, azonban a természet kínálta megoldásokkal 10 év alatt ebben eredményeket, jelentős hatást lehet elérni.

Kulcsfontosságú időszak

A legfrissebb jelentések szerint a világ nem tesz eleget az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében, pedig az elkövetkező évtized nélkülözhetetlen feladata lenne, hogy a hőmérséklet emelkedés ne haladja meg a 1,5 °C-ot. Ez a feladat sokkal nehezebb lesz, ha a társadalmak nem kezdik meg a kibocsátások visszaszorítását az évtized vége előtt. 2050-re a szén-dioxid-kibocsátásnak nullára kell csökkennie, vagy legalább meg kell közelítenie ezt. Ha nem cselekszünk most, a jövő generációit az éghajlatváltozási hatások még nagyobb kockázatának tesszük ki, és a Párizsi Megállapodás globális céljainak elérése még nehezebbé válik.
A Klímaváltozás most zajlik, most kell cselekednünk" - mondta David Taylor, a P&G elnök-vezérigazgatója. - „Ha csökkentjük karbonlábnyomunkat és természetre alapozó klímamegoldásokba ruházunk be, egy évtized alatt karbonsemlegesek leszünk, és segíthetünk megvédeni az érzékeny ökoszisztémákat és a közösségeket az egész világon.

Természetre alapozó klímamegoldások: „A természet egyedül az éghajlatváltozás egyharmadát képes megoldani.

A P&G a Conservation International és a World Wildlife Fund (WWF) szervezetekkel együttműködésben olyan projekteken dolgozik, amelyek célja a kritikus ökoszisztémák, például erdők, vizes élőhelyek, gyepes területek és tőzegföldek védelme és helyreállítása, mert ezek a rendszerek szénnyelőként működnek, azaz több szenet nyelnek el, mint amennyit kibocsátanak. A széndioxid elnyelés mellett a természetben rejlő megoldások fontos aspektusa, hogy a környezet védelme mellett jelentős társadalmi-gazdasági előnyökkel is járhatnak, úgy, mint a helyi közösségek megélhetésének javítása. Ezeket a pozitív hatásokat a P&G a projektek előrehaladtával mérni és kommunikálni is fogja.

A P&G az egész világra kiterjedő részletes projektlistán dolgozik, és támogatja ezen projektek megvalósulását. Néhány már a listára került projekt:

  • Philippines Palawan Védelmi Projekt a Conservation International szervezettel: A Fülöp-szigeteki Palawan mangrove (gyertyafa) fáinak és kritikus ökoszisztémájának védelme, javítása és helyreállítása. Palawan a világ negyedik „pótolhatatlan” területe az egyedi és veszélyeztetett vadvilág szempontjából.
  • Atlanti erdő helyreállítása a WWF-fel együttműködésben: tervek készülnek Brazília keleti, Atlanti-óceáni partszakaszán, az Atlanti- erdő megmentésére, amely jelentősen befolyásolja a biológiai sokféleséget, vizet, de az élelmiszerbiztonságot is, valamint pozitív hatással bír a helyi közösségek életére.
  • Örökzöld Szövetség (Evergreen Alliance) az Arbor Day Foundation szervezettel: a szövetség összehozza a vállalatokat, a közösségeket és a lakosságot, az éghajlatváltozás által sújtott területeken való élet fenntartása érdekében (fák ültetése tűzvész pusztította területek helyreállítására Észak-Kaliforniában és erdők minőségének javítása Németországban).

A természetnek kulcsfontosságú szerepet kell játszania bármilyen stratégiában, amely az éghajlati krízis leküzdésére irányul" - mondta Dr. M. Sanjayan, a Conservation International vezérigazgatója. „A kutatások azt mutatják, hogy csak akkor tudjuk elérni éghajlati céljainkat, ha megóvjuk, helyreállítjuk és javítjuk a szénben gazdag ökoszisztémákat. Ha jól cselekszünk, ezek az erőfeszítések a kibocsátás-csökkenés egyharmadát hozhatják a következő 10 évben, valamint támogathatják az éghajlatváltozásban leginkább érintett közösségek megélhetését. Örömünkre szolgál a P&G-vel való együttműködés a természet védelme érdekében. Olyan befektetés, amellyel az emberek és az egész bolygó nyer.”

„Több mint egy évtizede partnerünk a P&G az éghajlatváltozás elleni küzdelemben és az erdők védelméért folytatott harcunkban, hiszen olyan méretű vállalatról beszélünk, aki globális cselekedetei nagyban hozzájárulnak a végső sikerhez - mondta Carter Roberts, a WWF amerikai elnöke és vezérigazgatója. „Hatalmas jelentőséggel bír, hogy együttműködésünk nem korlátozódik kizárólag a vállalat saját ökológia lábnyomára, a P&G az elsők között vált tagjává a Megújuló Energiafelhasználók Szövetségének, és segített a nagyvállalatokat bevonni a megújuló energiaforrások vásárlásába és azt elterjeszteni az Egyesült Államokban. A mai bejelentés további előrelépést jelent azáltal, hogy a vállalat még nagyobb hangsúlyt fektet a természet megőrzésében játszott szerepére – ez nem csupán a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését jelenti, hanem olyan szolgáltatások és erőforrások biztosítását is, amelyek elősegítik az élet fenntartását a Földön. Bizakodva várjuk együttműködésünket a P&G-vel és új vállalásaink teljesítését a következő évtizedben.”

A P&G márkái vezető szerepet játszanak a karbonlábnyom csökkentésében és az éghajlatra befolyással bíró szokások pozitív irányú változásában.

A P&G több mint két évtizede elkötelezetten értékeli és tudományos módszerekkel (LCA – Life Cycle Assessment) elemzi termékeinek életciklusát, hogy jobban megértse a szállítói láncból származó kibocsátásokat és a termékek fogyasztói felhasználását (3. típusú kibocsátások). A 3. típusú kibocsátás maximum 85%-a származhat a termékek fogyasztói felhasználásából. Mivel a vállalat márkáival napi ötmilliárd embert ér el, ezért felelősséget érez azért, hogy energia-, víz- és természeti erőforrások megóvása mellett készült termékek használatával a fogyasztók is csökkenthessék saját karbonlábnyomukat.

  • A mosó-és tisztítószertermékek lábnyomának több mint 60%-a fogyasztói használatból származik, elsősorban a víz melegítéséhez felhasznált energia által. Az Ariel és a Lenor márkák optimalizálják a mosószereket az alacsony hőmérsékleten való mosáshoz, és a fogyasztókat 30 fokon történő, illetve hideg mosási funkció használatára ösztönzik. Kiemelt céljuk, hogy a mosás mennyiségének 70%-a alacsony energiafelhasználással történjen. A P&G becslései szerint 2015 óta az alacsony fogyasztású mosóciklusokkal körülbelül 15 millió tonna széndioxidkibocsátást sikerült visszatartani, mely 3 millió autó, utakról való kivonásával egyenlő.
  • A Jar mosogatógép kapszulák lehetővé teszik az előmosás kihagyását, a kevesebb víz felhasználását és a víz melegítéséhez szükséges energia megtakarítását. A Jar folyékony mosogatószer zsírbontó képessége víz- és energiamegtakarítást tesz lehetővé: pusztán a víz hőmérsékletének 20° C-al történő csökkentésével minden mosás során a teljes lábnyom 50%-át takarítható meg.

Szerepünk vezetőként az, hogy az alacsonyabb széndioxidkibocsátású gazdaság és életmód mindenki számára lehetséges, megfizethető és kívánatos legyen" - mondta Virginie Helias, a P&G fenntarthatósági igazgatója. „A mi felelősségünk a kritikus széndioxidtartalékok védelme és a bolygónkat regeneráló megoldásokba történő befektetés. Tapasztalatunk szerint a vásárlók is többet szeretnének tenni az éghajlatváltozás kezelése érdekében, ezért ösztönözzük a felelősségteljes fogyasztást olyan termékekkel, amelyekkel vásárlóink alacsonyabb kibocsátású felhasználói szokásokat sajátíthatnak el. "