h i r d e t é s

A P&G továbbfejlesztett csomagolástervezéssel csökkenti a szűz műanyag felhasználást

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

A P&G továbbfejlesztett csomagolástervezéssel csökkenti a szűz műanyag felhasználást

2021. március 09. - 07:29

A Procter & Gamble új termékdesign segítségével tesz az európai csomagolások körforgásos rendszerének megvalósulásáért. Ez összhangban áll kiemelt célkitűzéseivel, melyek szerint 2030-ra 50 százalékkal csökkenti a szűz műanyag felhasználását, és lehetővé teszi ezen csomagolások 100 százalékos újrafeldolgozhatóságát vagy újrafelhasználhatóságát.

A P&G volt az első mindennapi fogyasztási cikkeket gyártó vállalat, amely csatlakozott az Európai Műanyag Újrafeldolgozók (Plastics Recyclers Europe) által alapított, RecyClass platformhoz, mely elősegíti és értékeli a műanyagcsomagolások újrafeldolgozhatóságát. A független, országokon átívelő kezdeményezés újrahasznosíthatósági módszertant, csomagolás tervezési útmutatót és termékcsomagolás értékelési eljárást dolgozott ki, beleértve egy újrahasznosíthatósági megfelelőségi, illetve csomagolás-technológiai elfogadási eljárást. A RecyClass igazolja az újrafeldolgozási követelményeknek való megfelelőséget, amely így elősegíti a műanyagcsomagolások körkörössé válását és nyomon követhetőségét az egész értékláncon át.

A P&G rekord magas, 12 termékcsomagolási és technológiai jóváhagyást kapott újratervezett hajápoló, háztartási és textilápolási (Oral-B, Tide, Ariel) márkáinak csomagolását illetően, melyek megfelelnek a RecyClass által meghatározott újrahasznosításra vonatkozó kritériumoknak.

Az EU legutóbb módosított, csomagolásra és csomagolási hulladékra vonatkozó (EU 2018/852 ill. 94/62/EK) irányelve szerint az uniós országoknak olyan rendszereket kell létrehozniuk, amelyek biztosítják a csomagolási hulladék gyűjtését, valamint az összegyűjtött csomagolási hulladék újrafeldolgozását, újrafelhasználását vagy hasznosítását. A csomagolóanyag fajtájától függő újrafeldolgozási célkitűzések szerint 2025 végéig a műanyag hulladék 50%-át, 2030. végéig pedig 55%-át kell újrafeldolgozni minden uniós országban.  Az irányelv szerint a célok elérése érdekében a vállalatokra is felelősség hárul, 2024 végéig az egyes országoknak gondoskodniuk kell az ún. kiterjesztett gyártói felelősség rendszerének (Extended Producer Responsibility, EPR) kialakításáról, melyek biztosítják a használt csomagolási hulladék visszaváltásának vagy gyűjtésének megszervezését és az így begyűjtött hulladék újrafelhasználását vagy újrafeldolgozását. Ez alapján a termékek gyártói viselnék a pénzügyi vagy szervezeti felelősséget termékeik csomagolásának teljes életciklusáért, mely ösztönözné a vállalatokat termékeik és azok csomagolásának újratervezésére, és így a környezetre ható pozitív változtatásokra.

A P&G 20 vezető márkája, köztük az Always, az Ariel, a Dawn, a Fairy (Jar), a Febreze, a Head & Shoulders, a Pantene, a Pampers és a Tide 100%-ban újrahasznosítható vagy újrafelhasználható csomagolást vezet be, és kiemelt célja a szűz műanyag felhasználásának 50%-os csökkentése 2030-ig. A P&G vezetésével 2015-ben indult a HolyGrail projekt, amely díjnyertes technológiát hozott a csomagolási hulladékok könnyebb válogatására. Eszerint a csomagolásra egy vízjel kerül, amely a könnyebb szétválogatás elősegítése révén növeli az újrahasznosított műanyagok minőségét és mennyiségét.

A P&G borotválkozási márkái, a Gillette és a Venus 100%-ban áttér az újrahasznosítható karton csomagolásra, amelynek révén egy év alatt 300 millió tonna műanyaggal kevesebb kerül a polcokra. Európában a P&G textilépolási és háztartási márkái, köztük az Ariel, a Lenor és a Fairy mosó-, és mosogatókapszulái, a többrétegű, nem újrafeldolgozható csomagolástól áttérnek az egyrétegű, újrahasznosítható polietilénből készült zacskós csomagolásra.

Innovációs munkánk szempontjából kulcsfontosságú, hogy a csomagolás továbbra is működőképes maradjon, miközben az európai újrafeldolgozó rendszerek követelményeinek is meg kell felelniük” – mondta Krubl Yvette, a P&G kommunikációs vezetője.

A meglévő termékek hosszabb élettartama és a hulladékok minimalizálásának érdekében a P&G tovább dolgozik a LOOP platformmal is. Az első, 18 hónapos kísérleti szakasz eredményeként megszületett az innovatív újratölthető és 100%-ban újrahasznosítható alumíniumpalack, és a 60% -kal kevesebb műanyag felhasználásával készült utántöltő tasak, a Head & Shoulders, Pantene, Herbal Essences és az Aussie hajápolási termékek esetében, amely 300 millióval kevesebb műanyag flakon előállítását eredményezi évente.

Mostantól évente több mint 10 000 tonna újrahasznosított műanyagot használunk a P&G textilápolási és háztartási márkáinál, mint a Fairy, Mr. Proper, Swiffer és Lenor. A magasabb újrahasznosított tartalom a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségünk csökkentését is jelenti. A körforgásos gazdaság létrehozásáért dolgozunk, a HolyGrail intelligens hulladékválogató koncepciótól kezdve, a szűz műanyag használatának csökkentésén és a magasabb arányú újrafeldolgozott műanyag felhasználásán keresztül, az alternatív újratölthető modellek kidolgozásáig. Mindezt a közös gondolkodás és cselekvés, valamint az innováció kombinációja teszi lehetővé. – mondta Virginie Helias, a P&G Fenntarthatósági vezetője.


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s