h i r d e t é s

A PM szerint a drágulást nem fékezné meg az élelmiszerek áfájának 5 százalékra csökkentése

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A PM szerint a drágulást nem fékezné meg az élelmiszerek áfájának 5 százalékra csökkentése

2020. augusztus 11. - 20:17

 

Brutálisan emelkedett a hazai gyümölcsök ára, csaknem 45 százalékkal - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adataiból.

A kép illusztráció! - Forrás: Klubradio.hu

Az átlagos infláció duplájával drágultak egy év alatt az élelmiszerek. Drasztikusan emelkedett a felvágottak, a párizsi és a kolbász ára is. De a sertészsír is több mint 16, a szalonna pedig 14 százalékkal kerül többe, mint egy évvel ezelőtt. Az ATV Híradó kérdésére a Pénzügyminisztérium azt írta: az élelmiszerek áfájának 5 százalékra csökkentése nem lenne hatékony eszköz a drágulás megfékezésére.

A vásárlók ma már alaposan megnézik az árakat az élelmiszerboltokban. Szükség is van erre, hogy ne legyen meglepetés a pénztárnál.  A Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint ugyanis júliusban, a tavalyi év azonos időszakához képest, az élelmiszerek ára 7,8 százalékkal nőtt.

A sertés 11 és fél, a marhahús 7,3 százalékkal drágult, míg a baromfihúsért 3 százalékkal kell többet fizetni. Drasztikusan drágultak a felvágottak, a párizsi és a kolbász de a zsíroskenyérre való is több, mint 16, a szalonna pedig 14 százalékkal kerül többe.

A liszt, a kenyér és a péksüteményeké mintegy 7 százalékkal drágultak, ennél egy kicsivel többel a tej és a tojás ára nőtt. A cukor csaknem 15, míg a friss hazai és déli gyümölcs csaknem 45 százalékkal kerül többe mint egy éve.

A szakember elsősorban nem az időjárás, hanem a munkabérek emelkedése miatt drágultak az egyes termékek.  "A málna bogyós gyümölcsök 2-3 ezer forint kilónként, egy nagycsaládos anya kerüli a boltokat nehogy a gyereke észrevegye, hogy ott málnát lehet kapni. Annyira drága gyümölcsről van szó" – fogalmazott Raskó György agrárközgazdász.

A KSH adatai szerint egy év alatt az idényáras élelmiszerek így például a burgonya több mint 17 százalékkal drágult. A szeszes italok, dohányáruk átlagosan több mint 6 ezen belül a dohányáruk, főleg a jövedékiadó-emelés miatt 9,7 százalékkal drágultak. Az üzemanyagok is drágábbak lettek több mint 4 százalékkal.

A szocialisták szerint brutálisan elszálltak az árak. Olyan termékek drágultak, amelyeket mindenki vásárol, az áremelkedések igazi vesztesei pedig a nyugdíjasok. Korózs Lajos azt mondja: "a nyugdíjasok még rosszabbul járnak ezekkel a mutatókkal, ha bevásárolni mennek,…megusszanak egy nagy bevásárlást 20-25 ezer forintból". A szocialisták éppen ezért már november előtt korrigálnák a nyugdíjasok idei 2,8 százalékos nyugdíjemelését. Szakértők már régen szorgalmazzák azt is, hogy 27-ről 5 százalékra csökkenjen több élelmiszer, köztük a zöldségek és gyümölcsök Áfája.

A Pénzügyminisztérium ezzel kapcsolatban az ATV Híradó megkeresésére azt írta: "A kormány minden adócsökkentésre vonatkozó javaslatot – a költségvetés teherbíró képességére is tekintettel – megvizsgál. Úgy fogalmaznak: a kormány adópolitikájának fókuszában már csaknem tíz éve a jövedelmet terhelő adók csökkentése áll, a munka közterheinek csökkentése bizonyítottan sokkal hatásosabb gazdaságélénkítési eszköz, mint az áfacsökkentés."


 

h i r d e t é s