fbpx A Roszatom jégtörői a korábbinál több hajót vezettek át tavaly a jégmezőkön | CIVILHETES

h i r d e t é s

A Roszatom jégtörői a korábbinál több hajót vezettek át tavaly a jégmezőkön

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A Roszatom jégtörői a korábbinál több hajót vezettek át tavaly a jégmezőkön

2021. július 12. - 17:32

 

Július 1-jén az atommeghajtású jégtörő hajókat üzemeltető Roszatom-vállalat, az Atomflot megvonta a 2021. júniusáig tartó téli-tavaszi hajózási szezon mérlegét. 

Munkában a Vajgacs atomjégtörő - Forrás: Roszatom

Eszerint 2020. decemberétől 2021. júniusáig az atommeghajtású jégtörőhajók 553 esetben kísérték, illetve törték a jeget a kereskedelmi hajók előtt.  Ezen utak többségét – 479 utat - a Jamal illetve az Arktyik-2 cseppfolyós földgázterminálokat üzemeltető vállalatokkal kötött szerződés alapján teljesítették, 74 esetben pedig  a Gazpromnyefty vállalat megbízása alapján az az Északi-sarkvidék kapuja földgáztermináltól, illetve vissza biztosították a cseppfolyós gázt szállító hajók útját a Kamennij-fok irányában. Összesen 40,13 millió tonnányi áru célba juttatását segítették a jégtörők, ami a 2019-2020 hasonló időszakához képest jelentős növekmény. Akkor 31,67 millió tonnát tett ki a jégtörök által kísért hajók rakománya és összesen 462 esetben volt szükség a jégtörök bevetésére a hajók célba juttatásához.

- Az északi hajózási útvonalon a most zárult téli-tavaszi hajózási szezonban központi esemény volt az új Arktyika elnevezésű univerzális atommeghajtású jégtörőhajó bevetése - mondta Leonyid Irlica, az Atomflot első vezérigazgató-helyettese, hajózási igazgató. „Ez a jégtörő hajó támogatást biztosított mind a nyílt vizeken mind pedig az Ob-öböl sekélyebb vizein. Az új atommeghajtású jégtörőhajó bizonyította sokoldalú bevethetőségét. Májusban ez a hajó az Északi-sarkvidék kapuja terminál közelében a sekély vizeken törte a jeget. Jövőre tervezzük a jégtörő bevetését a Jenyiszej torkolatában is.” – mondta.

 

A Roszatom az északi hajózási útvonal infrastruktúrájának üzemeltetője, feladata a hajóforgalom bonyolítása az útvonalon, az infrastruktúra kiépítése, navigációs és hidrográfiai támogatás biztosítása, illetve a hajózás biztonságos működtetése a zord északi-sarkvidéki területeken. Az Atomflot kulcsfontosságú szerepet játszik az északi hajózási útvonal fejlesztési projektben, továbbá 2035-ig aktívan részt vesz az északi hajózási útvonal alapvető infrastruktúra korszerűsítésére és bővítésére irányuló terv végrehajtásában is. A vállalat fő tevékenységei közé tartozik a jégtörők segítségével a hajózás biztosítása az északi-sarki szénhidrogén projektek számára, a hajókaravánok kísérése az északi hajózási útvonalon az Oroszországi Föderáció befagyott kikötőibe, Szabettában a kikötő működésének biztosítása, a Szevmorputy atommeghajtású konténerszállító hajóval történő áruszállítás, a nukleáris anyagok és radioaktív hulladékok biztonságos kezelése. Ezenfelül az Atomflot a környezet rehabilitációjában is részt vesz Oroszország észak-nyugati régiójában.

A bruttó tonnatartalom (BT) a hajók összes zárt tere űrtartalmának megfelelő, a hajók köbözéséről szóló 1969. évi nemzetközi egyezmény rendelkezései szerint megállapított érték. A bruttó tonnatartalom alapján határozzák meg egyebek közt a hajók működtetéséhez szükséges személyi állomány létszámát, a biztonsági szabályzatokat, a regisztrációs díjakat és a kikötői illetékeket is.


 

h i r d e t é s

Kommentek