h i r d e t é s

A Suzuki-gyár kirúgással reagált a még meg sem alakult szakszervezetre

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A Suzuki-gyár kirúgással reagált a még meg sem alakult szakszervezetre

2019. február 10. - 06:29

 

Azonnali hatállyal elbocsátották az esztergomi Suzuki-gyártól az újonnan megalakult szakszervezet titkárát.

 

MTI Fotó: Beliczay László

A Mérce.hu portálnak László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke számolt be arról, hogy a Suzuki parkolójában alakult meg a szakszervezet, amely a Vasas helyi alapszervezetként működik majd. Mielőtt viszont az alapszervezet megalakulásáról hivatalosan is értesítették volna a céget, az alapszervezet titkárának választott dolgozóval közölte a gyár vezetése, hogy azonnali hatállyal ki van rúgva.

A Vasasnál úgy tudják, a 14 éve a gyárban dolgozó férfi ellen korábban nem érkezett a munkáltató részéről semmilyen panasz. Szakszervezeti titkárként amúgy a dolgozót munkajogi védelem illette volna meg, vagyis nem lehetett volna elbocsátani azután, hogy hivatalosan is a helyi szakszervezet vezetője lesz. 

László Zoltán azt mondta, a Suzuki dolgozóit felháborította az eset, a Vasas pedig a munkaügyi bírósághoz fordult az ügyben. A friss szakszervezetnek viszont úgymond jót tett a Suzuki vezetése ezzel a lépésével, azóta ugyanis, hogy a titkárnak megválasztott dolgozót biztonságiakkal vezettették ki a gyárból, "sorban jönnek a belépési nyilatkozatok". László bízik benne, hogy a Suzuki belátja majd, hogy a törvények szerint lehetővé kell tenniül a szakszervezet alapítását és jóhiszeműen tudnak majd tárgyalni a céggel. 

A Suzukinál történt események nem sokkal követik az Audi dolgozóinak sztrájkját, ami a rendszerváltás óta az egyik legkomolyabb dolgozói akció volt az országban, és ahogy a sztrájk vége után az Index azt írta, hogy az Audi munkásainak példája más gyárak dolgozóit is feltüzelheti. Az Audi-sztrájk előtt pedig a túlóratörvény elleni tiltakozás mozgósította a korábban korlátozottan aktív magyar szakszervezeteket. 

 

Elnémult a Suzuki sajtósa

Lapunk több ízbe kereste Ruska Viktóriát, a Suzuki kommunikációs vezetőjét. Kíváncsiak voltunk a Magyar Suzuki Zrt. álláspontjára a rabszolgatörvénnyel kapcsolatban, kérdéseink először éppen egy hónapja, 2019. január 10-én küldtük el.

Mi a Magyar Suzuki Zrt. álláspontja és döntése a 400 órás túlórakerettel kapcsolatban?
Tervezik-e, hogy az évek óta érvényben lévő szabályokon változtatnak a törvénymódosítás kapcsán?
Bevezetik-e a 400 órás túlórakeretet?

Majd január 14-én újra elküldtük a kérdéseinket, amelyekre azóta sem érkezett válasz.

Február 8-án, Manga Gyula, a DK Esztergom facebook oldal kezelője osztotta meg a hírt:

 

A szakszervezettel kapcsolatban is elküldtük kérdéseink a gyár kommunikációs vezetőjének, amint válaszolnak, frissítjük a cikket.


 

h i r d e t é s