h i r d e t é s

A szerencsejáték rövid története

Olvasási idő
5perc
Eddig olvastam
a- a+

A szerencsejáték rövid története

2022. szeptember 26. - 10:59

Sokak számára talán meglepő, de a szerencsejátékok rendkívül hosszú múltra tekintenek vissza. A szerencsejátékra vonatkozó első említések már az ókorban is megjelentek. Onnantól kezdve pedig folyamatosan végigkíséri az életünket. Megjelenése óta a szerencsejátékok hatalmas fejlődésen mentek keresztül. A cikkünkben megnézzük, hogy honnan hová jutottak ezek a játékok, illetve azt is, hogy mi várható a jövőben.

A szerencsejáték első említése a történelemben

A szerencsejátékok története rendkívül hosszú múltra tekint vissza, és szinte lehetetlen megmondani azt, hogy pontosan mikorra tehető a kezdete. Az biztos, hogy már az ősi időkből is találtak említést ezekről a játékokról, ráadásul a világ több tájáról is. Ezek között megtalálható Görögország, Egyiptom, Japán és Kína is, hiszen mindegyik országban találtak bizonyítékot a szerencsejátékok, illetve a valódi pénzes játékok korai jelenlétére.

Az is biztosan állítható, hogy a legrégebbi szerencsejáték eszközök a kockák volta, amelyet a feltételezések szerint Mezopotámiában találtak fel, i. e. 3.000 körül. Ezeknek az alapanyaga a birkák csontja volt. A kockát egyébként számos kéziratban megemlítették az őskori történelem folyamán, még a Bibliában, vagy éppen az indiai Védákban is megtalálható.

Kínában pedig találtak olyan csempéket, amelyek alapján feltételezhető, hogy már az őskorban játszottak valamilyen lottószerű játékot. Emellett a fogadások is jelen voltak az emberek életében. Ez ebben a korban még az állatviadalokra való fogadást jelentette. 

Milyen volt a szerencsejáték az ókorban?

A szerencsejátékok ókori jelenlétéről több forrás is megemlékezik. Többek között több homéroszi eposzban is megtalálható a szerencsejátékokra való utalás. Sőt a római katonák között, illetve egyiptomban is népszerű volt ez a fajta szórakozás. Ehhez az időszakhoz kapcsolódik a szerencsejáték első tiltása is az ókori Rómában. A rómaiak azonban kitaláltak egy olyan megoldást, amellyel elkerülhető volt a büntetés. Ez pedig nem más, mint a zsetonok bevezetése, hiszen így mondhatták azt, hogy azoknak nincs értéke, tehát nem szerencsejátékot játszanak.

Kutatások alapján az is valószínűnek látszik, hogy a játékkártyák is ebben a korban jelentek meg, pontosabban az i.u. 9. században. Sokan ráadásul azt feltételezik, hogy a kártyák ebben a korban a kínai dominóból alakultak ki, azoknak a papírból készült változatai voltak.

Az első kaszinók megjelenése

Az első kaszinók megjelenésére azonban évszázadokat kellett várni, egészen pontosan a 17. századig. Ekkor jelentek meg az első olyan intézmények Olaszországban, amelyek a kaszinók elődeinek tekinthetők. Az első ilyen szerencsejáték házat 1638-ban alapították Velencében, és a hivatalos elnevezése a Ridotto volt. Ennek a célja az volt, hogy a híres velencei karnevál ideje alatt szervezett kereteket biztosítsanak a szerencsejáték tevékenységeknek. Itt két, ma már szinte ismeretlen játék, a biribi és a basetta volt elérhető.

A biribi egy lottóra emlékeztető játék, ahol egy számot kellett kiválasztani, és reménykedni, hogy a lehetséges 70-ből az az egy lesz a nyerő. A tétek megjátszása után kihúztak egy zsákból egy számot, és az nyertes hazavihette a nyereményét. Természetesen nem az összes játékos által megjátszott pénzt kapta meg, hanem az eredeti tét 64-szeresét, így a háznak is volt nyeresége. A másik játék a basetta volt, amely a blackjack, a römi és a póker ötvözete volt.

Az amerikai történelemben az első kaszinókat szalon néven lehetett megtalálni hosszú időn keresztül. Egészen addig, amíg a 20. században betiltották a szerencsejátékot az Egyesült Államokban. Itt végül Nevada lett az egyetlen hely, ahol újra engedélyezték a játékot.

És hogy mi a helyzet a magyar kaszinó helyekkel kapcsolatban? Maguk a kaszinók a 19. században jelentek meg. Ekkor azonban még egészen más jelentésük volt. Eredetileg ugyanis azért jöttek létre, hogy előmozdítsák az ország, illetve a közművelődés fejlődését. Ezek a kaszinók fontos helyszínei voltak a társadalmi életnek, ahol a társas programok és politizálás kapta a legnagyobb szerepet. Emellett azonban helyet kaptak a játékok is, azonban nem ez volt az első számú indok, ha valaki ellátogatott egy kaszinóba. Az első kaszinó a Pesti Casino volt, amelyet több követett a fővárosban, és a vidéki nagyvárosokban egyaránt. Idővel azonban elkezdett megváltozni a kaszinók funkciója. Egyre kisebb szerepet kaptak a közéleti kérdések és programok, és egyre nagyobbat a szórakoztató lehetőségek. Ma pedig már, ha a kaszinó szót említjük, akkor kizárólag olyan helyszínt értünk alatta, ahol kizárólag különféle szerencsejátékok várják az ide látogatókat.

Szerencsejáték ma

A technológia fejlődésével az online tér is egyre nagyobb szerepet kapott a szerencsejátékokban. A Microgaming nevű vállalat az 1990-es években belevágott az online szerencsejáték szoftverek fejlesztésébe. Ezzel az online kaszinó vélemények alapján az első olyan vállalat volt, amely nagymértékben előmozdította az online szerencsejátékok terjedését. A Microgaming ma is az online szerencsejáték piac egyik legnagyobb fejlesztőjének számít. Időközben azonban számos más szolgáltató is bekapcsolódott. Ma már megszámlálhatatlanul sok fejlesztő készít játékokat az online kaszinó oldalak számára. És az is jellemző, hogy egyre nagyobb az olyan oldalak száma, ahol ezek a játékok elérhetőek. Sőt, mára egy egész iparág épül a szerencsejátékok online változataira, és számos országban engedélyezett, szabályos tevékenységet folytatnak. Időközben pedig hatalmas fejlődésen ment keresztül az online kaszinózás. Ma már alapvető, hogy ezek a játékok mobilon is elérhetőek, illetve egyre népszerűbbek a stúdióból közvetített élő játékok is.

A szerencsejáték jövője

És hogy mi lehet a szerencsejáték jövője? A várakozások szerint ezek a játékok egyre inkább interaktívabbá válnak, és a szolgáltatók egyre inkább személyre tudják majd szabni a játékokat és az online kaszinó élményt is. Sőt, a távolabbi jövőben a játékok várhatóan átkerülnek a metaverzumba, ahol avatarok segítségével tudjuk majd meglátogatni ezeket a helyeket, és játszani az ott megtalálható virtuális játékokkal. Ennek az egyik első jele, hogy már ma is számos kaszinó elfogadja a kriptovalutákat, amelyek valószínűleg a metaverzum alapvető fizetőeszközei lesznek. Sőt, már vannak olyan játékok, amelyek keretén belül akár egy kaszinóba is el lehet látogatni a játék során.


Kommentelne? Kattintson ide!