h i r d e t é s

A szerencsejáték rövid története

Olvasási idő
8perc
Eddig olvastam
a- a+

A szerencsejáték rövid története

2022. szeptember 26. - 10:59

Sokak számára talán meglepő, de a szerencsejátékok rendkívül hosszú múltra tekintenek vissza. A szerencsejátékra vonatkozó első említések már az ókorban is megjelentek. Onnantól kezdve pedig folyamatosan végigkíséri az életünket. Megjelenése óta a szerencsejátékok hatalmas fejlődésen mentek keresztül. A cikkünkben megnézzük, hogy honnan hová jutottak ezek a játékok, illetve azt is, hogy mi várható a jövőben.

A szerencsejáték első említése a történelemben

A szerencsejátékok története rendkívül hosszú múltra tekint vissza, és szinte lehetetlen megmondani azt, hogy pontosan mikorra tehető a kezdete. Az biztos, hogy már az ősi időkből is találtak említést ezekről a játékokról, ráadásul a világ több tájáról is. Ezek között megtalálható Görögország, Egyiptom, Japán és Kína is, hiszen mindegyik országban találtak bizonyítékot a szerencsejátékok, illetve a valódi pénzes játékok korai jelenlétére.

Az is biztosan állítható, hogy a legrégebbi szerencsejáték eszközök a kockák volta, amelyet a feltételezések szerint Mezopotámiában találtak fel, i. e. 3.000 körül. Ezeknek az alapanyaga a birkák csontja volt. A kockát egyébként számos kéziratban megemlítették az őskori történelem folyamán, még a Bibliában, vagy éppen az indiai Védákban is megtalálható.

Kínában pedig találtak olyan csempéket, amelyek alapján feltételezhető, hogy már az őskorban játszottak valamilyen lottószerű játékot. Emellett a fogadások is jelen voltak az emberek életében. Ez ebben a korban még az állatviadalokra való fogadást jelentette. 

Milyen volt a szerencsejáték az ókorban?

A szerencsejátékok ókori jelenlétéről több forrás is megemlékezik. Többek között több homéroszi eposzban is megtalálható a szerencsejátékokra való utalás. Sőt a római katonák között, illetve egyiptomban is népszerű volt ez a fajta szórakozás. Ehhez az időszakhoz kapcsolódik a szerencsejáték első tiltása is az ókori Rómában. A rómaiak azonban kitaláltak egy olyan megoldást, amellyel elkerülhető volt a büntetés. Ez pedig nem más, mint a zsetonok bevezetése, hiszen így mondhatták azt, hogy azoknak nincs értéke, tehát nem szerencsejátékot játszanak.

Kutatások alapján az is valószínűnek látszik, hogy a játékkártyák is ebben a korban jelentek meg, pontosabban az i.u. 9. században. Sokan ráadásul azt feltételezik, hogy a kártyák ebben a korban a kínai dominóból alakultak ki, azoknak a papírból készült változatai voltak.

Az első kaszinók megjelenése

Az első kaszinók megjelenésére azonban évszázadokat kellett várni, egészen pontosan a 17. századig. Ekkor jelentek meg az első olyan intézmények Olaszországban, amelyek a kaszinók elődeinek tekinthetők. Az első ilyen szerencsejáték házat 1638-ban alapították Velencében, és a hivatalos elnevezése a Ridotto volt. Ennek a célja az volt, hogy a híres velencei karnevál ideje alatt szervezett kereteket biztosítsanak a szerencsejáték tevékenységeknek. Itt két, ma már szinte ismeretlen játék, a biribi és a basetta volt elérhető.

A biribi egy lottóra emlékeztető játék, ahol egy számot kellett kiválasztani, és reménykedni, hogy a lehetséges 70-ből az az egy lesz a nyerő. A tétek megjátszása után kihúztak egy zsákból egy számot, és az nyertes hazavihette a nyereményét. Természetesen nem az összes játékos által megjátszott pénzt kapta meg, hanem az eredeti tét 64-szeresét, így a háznak is volt nyeresége. A másik játék a basetta volt, amely a blackjack, a römi és a póker ötvözete volt.

Az amerikai történelemben az első kaszinókat szalon néven lehetett megtalálni hosszú időn keresztül. Egészen addig, amíg a 20. században betiltották a szerencsejátékot az Egyesült Államokban. Itt végül Nevada lett az egyetlen hely, ahol újra engedélyezték a játékot.

És hogy mi a helyzet a magyar kaszinó helyekkel kapcsolatban? Maguk a kaszinók a 19. században jelentek meg. Ekkor azonban még egészen más jelentésük volt. Eredetileg ugyanis azért jöttek létre, hogy előmozdítsák az ország, illetve a közművelődés fejlődését. Ezek a kaszinók fontos helyszínei voltak a társadalmi életnek, ahol a társas programok és politizálás kapta a legnagyobb szerepet. Emellett azonban helyet kaptak a játékok is, azonban nem ez volt az első számú indok, ha valaki ellátogatott egy kaszinóba. Az első kaszinó a Pesti Casino volt, amelyet több követett a fővárosban, és a vidéki nagyvárosokban egyaránt. Idővel azonban elkezdett megváltozni a kaszinók funkciója. Egyre kisebb szerepet kaptak a közéleti kérdések és programok, és egyre nagyobbat a szórakoztató lehetőségek. Ma pedig már, ha a kaszinó szót említjük, akkor kizárólag olyan helyszínt értünk alatta, ahol kizárólag különféle szerencsejátékok várják az ide látogatókat.

Szerencsejáték ma

A technológia fejlődésével az online tér is egyre nagyobb szerepet kapott a szerencsejátékokban. A Microgaming nevű vállalat az 1990-es években belevágott az online szerencsejáték szoftverek fejlesztésébe. Ezzel az online kaszinó vélemények alapján az első olyan vállalat volt, amely nagymértékben előmozdította az online szerencsejátékok terjedését. A Microgaming ma is az online szerencsejáték piac egyik legnagyobb fejlesztőjének számít. Időközben azonban számos más szolgáltató is bekapcsolódott. Ma már megszámlálhatatlanul sok fejlesztő készít játékokat az online kaszinó oldalak számára. És az is jellemző, hogy egyre nagyobb az olyan oldalak száma, ahol ezek a játékok elérhetőek. Sőt, mára egy egész iparág épül a szerencsejátékok online változataira, és számos országban engedélyezett, szabályos tevékenységet folytatnak. Időközben pedig hatalmas fejlődésen ment keresztül az online kaszinózás. Ma már alapvető, hogy ezek a játékok mobilon is elérhetőek, illetve egyre népszerűbbek a stúdióból közvetített élő játékok is.

A szerencsejáték jövője

És hogy mi lehet a szerencsejáték jövője? A várakozások szerint ezek a játékok egyre inkább interaktívabbá válnak, és a szolgáltatók egyre inkább személyre tudják majd szabni a játékokat és az online kaszinó élményt is. Sőt, a távolabbi jövőben a játékok várhatóan átkerülnek a metaverzumba, ahol avatarok segítségével tudjuk majd meglátogatni ezeket a helyeket, és játszani az ott megtalálható virtuális játékokkal. Ennek az egyik első jele, hogy már ma is számos kaszinó elfogadja a kriptovalutákat, amelyek valószínűleg a metaverzum alapvető fizetőeszközei lesznek. Sőt, már vannak olyan játékok, amelyek keretén belül akár egy kaszinóba is el lehet látogatni a játék során.

Szerencsejáték
A túlzásba vitt szerencsejáték ártalmas, szenvedélybetegség kialakulásához vezethet!

A játék öröm. Minden ember igényli a szórakozást, a játékkal járó izgalmakat. Ha szerencsejátékot játszunk, pénzt fordítunk arra, hogy a játék során nyereményt érjünk el. A kockázat izgalma, a kisebb-nagyobb, vagy éppen az álomösszegű nyeremények elérésének lehetősége teszi vonzóvá a szerencsejátékokat.

Felelős játék 

A szerencsejáték a legtöbb ember számára a szórakozás egyik formája. Azonban vannak olyanok, akiknek veszélyt jelenthet. A mértéktelen játék játékfüggőség kialakulásához vezethet, amelynek számos negatív következménye van. A felelős játékos csak annyit költ szerencsejátékra, amennyit megengedhet magának, hiszen tudja, hogy a nyerés a véletlen műve, és nem létezik biztos szisztéma. 

Játékfüggőség

Vannak, akik képtelenek abbahagyni a játékot, ami egyfajta kényszerré válhat. Újra és újra játszanak, vagy azért, hogy nyerjenek, vagy azért, hogy a már elveszített pénzüket visszakapják. Az, aki túl sokat játszik vagy nagyon belemerül a játékba, elveszítheti a helyes döntési képességét arról, hogy reálisan mérlegeljen: meddig és mennyiért?

A problémás szerencsejátékos pedig önmaga és környezete számára is súlyos problémákat okoz. Hazudik és kifogásokat keres, hogy eltitkolja a valóságot, például az eljátszott havi keresetet. Családi és baráti kapcsolatokat rombolhat le, mert a játék kényszere minden kapcsolatnál fontosabb lesz számára. Elveszítheti egzisztenciális hátterét, mert eljátssza a létfenntartáshoz szükséges pénzt is. A játékszenvedélyre hajlamos személyek esetében a függőség észrevétlenül fejlődik ki. Ők maguk is csak későn ébrednek rá, hogy egyre több komoly problémával kell szembenézniük. 

Akkortól tekintünk betegnek egy játékost, amikor a túlzásba vitt szerencsejáték már életviteli problémákat okoz, tehát hátráltatja a munkát vagy a tanulást, rombolja a családi kapcsolatokat. Magában a játékban pedig az jelzi a függőséget, ha az illető már nem tudja kontrollálni, mennyi idejét és pénzét viszi el ez a tevékenység. A játékfüggőség súlyos betegség, aminek a kialakulásához genetikai tényezők és a személyiség különböző jellemzői is hozzájárulnak. 

A játékszenvedély az alábbi súlyos következményekkel járhat: 

• pénzzavar, majd egyre nagyobb mértékű eladósodás 
• munkahely, lakás elvesztése 
• családi és párkapcsolati problémák 
• konfliktusok a közvetlen környezetünkben lévő emberekkel: barátokkal, ismerősökkel 
• a hobbi és az érdeklődés feladása 
• magányosság, izoláció 
• az életöröm megszűnése, depresszió kialakulása 
• bűntettek elkövetése (lopás, csalás, sikkasztás, hogy a játékon elvesztett pénzt pótoljuk) 

Önkorlátozás 

A Szerencsejáték Zrt. internetes játékrendszere egyre szélesebb körben lehetővé teszi a játékosoknak, hogy önmaguknak meghatározzák, maximum mennyit akarnak játékra költeni. Belépés után az „Önkorlátozás” menüpont használatával beállítható a napi és a heti költési limit az adott játékra. A játékosnak nem kötelező beállítani ezt a féket, de önkéntes vállalásként a felelős játékszervező megfontolásra ajánlja a lehetőséget. Ennek segítségével ugyanis a rendszer nem engedi, hogy a játékost elragadja a hév, és túllépjen a racionális kereteken. Használja az önkorlátozást, legyen partnerünk a felelős játékban!

Tesztelje önmagát az alábbi linkre kattintva!
www.maradjonjatek.hu/onteszt

Hova fordulhat segítségért?

Ha úgy érzi, hogy játékfüggőségi problémákkal küzd vagy kérdései vannak a témában, legyen akár érintett vagy családtag, forduljon szakemberhez:

Szerencsejátékos Segélytelefon

Az ELTE PPK Klinikai Pszichológia és Addiktológia Tanszékével és a Pro Psychologia Alapítvánnyal együttműködve Segélytelefon szolgáltatást működtetünk. Szerencsejátékkal összefüggő problémák, kritikus helyzetek kezelése esetén ingyenesen, anonim módon hívható hétköznapokon 15.00- 19.00 között a 06-21-262-0603 telefonszámon.

A szolgáltatás igénybe vehető és elérhető a [email protected] e-mail címen, valamint az „ELTE Szerencsejátékos Segélyszolgálat” Skype azonosító segítségével is.
A Segélytelefon információs vonala: 06-1-411-6778

A függőségekkel foglalkozó ellátóhelyek listáját megtalálja a https://rolunk.szerencsejatek.hu/uploads/files/original/static_page/20180801093422/ellatohelyek-listaja.pdf dokumentumban.
Játékfüggőséggel foglalkozó civil szervezetek listáját megtalálja a https://bet.szerencsejatek.hu/cmsfiles/7a/5e/jatekfuggoseggel-foglalkozo-szervezetek.pdf dokumentumban.

Játékfüggőséggel és felelős játékszervezéssel kapcsolatos további információk a www.maradjonjatek.hu tematikus weboldalunkon érhetők el.

Ne feledje: problémájával nincs egyedül!