h i r d e t é s

A Szibir atomjégtörőn felvonták az orosz nemzeti lobogót

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

A Szibir atomjégtörőn felvonták az orosz nemzeti lobogót

2022. január 26. - 18:42

A murmanszki kikötőben 2022. január 25-én felvonták az orosz nemzeti lobogót az új fejlesztésű, univerzális Szibir atommeghajtású jégtörő hajón.

Forrás: Roszatom

Az ünnepélyes zászlófelvonáson részt vett Andrej Csibisz, a Murmanszki régió kormányzója, Vjacseszlav Ruksa, a Roszatom vezérigazgatójának helyettese, az Északi Hajózási Útvonal Igazgatóság igazgatója, Musztafa Kaska, az orosz atomjégtörőket üzemeltető Atomflot vezérigazgatója, valamint Alekszej Kagyilov, a hajót készítő Balti Hajógyár vezérigazgatója. 

A terület kormányzója, Andrej Csibisz, az ünnepség alkalmából kiemelte: „Nagy jelentőséggel bír az első univerzális atomjégtörő hajó üzembe helyezése. Az Északi-sarkvidék jelentősége mind befektetési, mind pedig kutatási szempontból napról napra növekszik, miután a terület lehetőségeit nem tárták még fel teljesen. Az atomjégtörő-flotta egyedi versenyelőnyt biztosít Oroszország számára az Északi-sarkvidéken, amelynek fejlesztése prioritást élvez mind Oroszországban, mind a szűkebb régióban. Az északi hajózási útvonal teljességgel új lehetőségeket biztosít a globális logisztika számára” – hangsúlyozta a kormányzó. 

– Korszerű atomjégtörő-flotta nélkül nem lehet dinamikusan fejleszteni az Északi-sarkvidéket – hangsúlyozta Vjacseszlav Ruksa. Az új fejlesztésű atomjégtörők és hajók segítségével válhat az északi hajózási útvonal az orosz északi-sarkvidéki megaprojektek reális terepévé. Meggyőződésem, hogy az elkövetkező évtizedekben az északi hajózási útvonal lesz az Indiába vezető „orosz út”. 

Az ünnepség résztvevőihez szólva Musztafa Kaska arról beszélt, hogy az északi hajózási útvonal keleti szektorában töri a jeget az Arktyika univerzális jégtörő. Általában ezen a részen a tengert borító vastag jégpáncél miatt már novemberben leáll a hajózás. A 22220 számú projekt alapján készülő univerzális atomjégtörők új utat nyitnak az északi hajózási útvonal fejlesztésében. Ezek a hajók jelentik a Roszatomflot jövőjét – mondta el a Roszatomflot vezérigazgatója. 

Alekszej Kagyilov, a Balti Hajógyár vezérigazgatója pedig arról beszélt, hogy az új típusú univerzális atomjégtörők teljesen új fejezetet nyitnak a hajózásban. A Balti Hajógyár szakemberei meggyőződéssel vallják, hogy az általuk gyártott hajók megbízhatóak és hatékonyak, és képesek a legextrémebb északi-sarki körülmények között is működni. 


Kommentelne? Kattintson ide!

h i r d e t é s

Clicky