h i r d e t é s

A szokottnál is kevesebb kollégiumi helyre számíthatnak az egyetemisták idén

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

A szokottnál is kevesebb kollégiumi helyre számíthatnak az egyetemisták idén

2020. augusztus 08. - 07:42

Szeptembertől legfeljebb két diák kerülhet egy szobába az ELTE kollégiumaiban a járványveszély miatt, vagyis tovább csökken az elérhető férőhelyek száma.

A kép illusztráció! - Forrás: MTI

Az egyetem a tisztifőorvostól kért állásfoglalásban leírtakkal indokolta a szigorításokat. Korlátozásokra készül a Corvinus Egyetem is. Az intézmény csak hazai lakcímmel rendelkező hallgatóknak biztosítana kollégiumi szobát, hogy akár 24 órán belül kiüríthető legyen minden épület, ha szükséges.

Az ELTE a héten jelentette be, hogy a járványveszély miatt a szokásosnál kevesebb, azaz egy szobában legfeljebb két diák kaphat helyet szeptembertől, hogy tartható legyen az ajánlott védőtávolság. A kieső kollégiumi férőhelyeket magánszállásokkal és olcsó albérletekkel pótolná az egyetem. Ezek bérlésére diákonként akár havi 40 ezer forintos lakhatási támogatást is biztosítanának.

"A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája szerint úgy sem lesz elég hely mindenkinek, hogy idén 10 ezer diákkal kevesebb a tanévkezdő a felsőoktatásban, hiszen teljes kihasználtság mellett is óriási a túljelentkezés a kollégiumokban. Budai Marcell, sajtófőnök szerint a 10 ezer fős csökkenés sem lesz elég ahhoz, hogy mindenkinek jusson kollégiumi férőhely" – mondta el az ATV Híradónak.

A Corvinus Egyetem kommunikációs vezetője az ATV megkeresésére közölte: náluk változatlan marad a kollégiumi helyek száma, de lakhely alapján korlátozzák a hozzáférést és a külföldi diákoknak elérhetővé teszik a távoktatást. Apáti-Tóth Kata elmagyarázta: alapesetben csak magyarországi lakcímmel rendelkező hallgatók juthatnak majd be a kollégiumokba, a határon túli hallgatók esetében pedig csak azt fogják elhelyezni, aki igazolni tudja, hogy 24 órán belül képes elhagyni az épületet, ha ez szükséges.

A legtöbb vidéki egyetemvárosban azonban a tavalyihoz hasonlóan alakul a kollégiumi jelentkezés. Kresák Gergely a Pécsi Tudományi Egyetem Kollégiumi Központjának igazgatójának elmondása szerint az elmúlt évekhez hasonlóan 40% körüli túljelentkezéssel számolnak.

Kiadó lakást viszont könnyű lesz találni. Az ingatlan.com oldalán, csak Budapesten jelenleg rekordmennyiségű, 15 ezer lakás közül válogathatnak a bérlők. A megnövekedett kínálat miatt pedig az árak is visszaestek. Ha pedig bekövetkezik egy második hullám, az szinte biztosan tovább növelheti a kiadó lakások iránt mutatkozó igényeket, hiszen ebben az esetben még kevesebb férőhellyel számolhatnak az egyetemisták – árulta el Balogh László, az ingatlan.com vezető elemzője híradónknak.

További alternatívaként országszerte egyre népszerűbbek a diákszállások is, hiszen ezek gyakran kényelmesebbek, mint egy kollégiumi szoba, de olcsóbbak, mint egy albérlet. Lannert Gábor elmondása szerint olyanra is van példa, hogy valaki bár felvesznek kollégiumba, a kisebb létszm miatt mégis inkább a diákszállást választja –árulta el a kollegiuminfo.hu üzemeltetője.

A kollégiumi helyek kiosztását egyébként indokolt esetben az operatív törzs ajánlásai még módosíthatják. (atv.hu)


h i r d e t é s

Clicky