h i r d e t é s

A választás a Fidesz számára papírforma, az ellenzéknél teljes felfordulás

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A választás a Fidesz számára papírforma, az ellenzéknél teljes felfordulás

2019. május 27. - 10:21

 

Némileg röhejes eredményt tudhatunk magunk mögött a legsilányabb körülmények közt lezajlott magyar EP választással. Eljárási hibák, diszkriminációgyanús esetek és patkányok tették feledhetetlenné a tegnapi napot.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az eredmény hitelességének kérdését teljesen felesleges feltenni, mert ennek ellenőrzésére a Fidesz úgysem hagy lehetőséget. Hogy ez abszolút szembemegy a jogállamiság elvével, a jelek szerint senkit nem érdekel.

Pálffy „Vérfideszes” Ilona szerint amúgy is minden rendben ment. Vicces adalék, hogy a kioktató és jellegzetesen bunkó viselkedéséről ismert Pálffy köszönetet mondott a szervezés zavartalanságáért.

Pálffy Ilona, az NVI elnöke vasárnap esti sajtótájékoztatóján "örömtelien" jelentette be, hogy 19.20 körül mindegyik szavazókör bezárt, és 100 százalékosan zártak a külképviseletek is.

Elmondása szerint sehol nem zavarta meg sorban állás vagy más, hogy időben zárjanak a szavazókörök.

Pálffy mindenkinek megköszönte, hogy olyan jól szervezték meg a szavazást, hogy az átjelentkezések miatt sem volt csúszás. Szerinte bevált a jogszabálymódosítás, mert így meg tudták oldani a korábbi problémát. /hvg/

Aminek eredményeképpen az előzőekhez feltűnően hasonló eredményt hozott a szavazás. Legalábbis, ami a Fideszt illeti.

Merthogy az ellenzéki pártok oldalán nagyon is megborult a különféle előrejelzések szerinti rend.

Nagyot bukott a Jobbik és az MSZP-Párbeszéd. Mindössze egy-egy képviselőt küldhetnek Brüsszelbe. Ezzel lényegében a szocialista párt minden korábbinál mélyebb repülést produkál.

A Momentum ellenben feltört, bár korábban a 2018-a választás alkalmával nagyon gyengén szerepelt, most rögtön két képviselőjük is helyet tudhat magáénak az Európai Parlamentben.

A Demokratikus Koalíció 16,3 százalékkal vitte a prímet. Dobrev Klára mellett további három képviselő helyet ért el az aktív kampány és országjárás.

Nem szép eredmény, de az átrendeződés eredményeképpen az LMP elnöksége lemond.

A konzekvenciákat továbbra sem vonják le az ellenzéki pártok, hogy amennyiben bármilyen esélyt akarnak eredményt felmutatni, az csak együtt lehetséges. És akkor is a Fidesz felé billen minden. De akkor legalább könnyebben le lehetne fülelni egy esetleges választási csalást.


 

h i r d e t é s