h i r d e t é s

A választási eredménytől függ az önkormányzati rendszer átalakítása

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A választási eredménytől függ az önkormányzati rendszer átalakítása

2019. augusztus 29. - 17:31

 

Nagy roham helyett apró lépésekkel venné be az önkormányzatokat a kormány. 

A kép illusztráció! - Forrás: dorogimedence.hu

Az ASP kémprogramja után az önkormányzatok könyvelését és a cégek belső ellenőrzését is átvenné az állam. A folyamat végére az önkormányzatok érdektelen látványintézménnyé silányulhatnak. - írja az mfor

Ha a Fidesz elbukja az októberi választásokat – értve ez alatt a fővárosi kerületek és a megyei jogú városok többségének elvesztését - a francia prefektúrákhoz hasonlatos önkormányzati rendszer felé mozdíthatja el a magyar helyhatóságokat - értesült az mfor.

Nem rögtön, hanem apró lépésenként. Az átalakítás üteme és mélysége az eredménytől függ.  Értesüléseink szerint a települések választott vezetőit ugyan továbbra is polgármesternek nevezhetik majd, de a hatáskörük alig lesz több egy minisztériumi főosztályvezetőnél.

Az mfor információi szerint az is felmerült, hogy az iskolák mintájára átvegyék a bölcsődéket és az óvodákat is, de más forrás ezt nem támasztotta alá, mondván az iskolák államosítása is annyi konfliktust szült, hogy nem szívesen vennének egy újabbat a nyakukba. Ráadásul ez egy igen jól működő szektor, így feleslegesnek tűnik bolygatni, főként, ha a működtetésre adott állami pénz pántlikázott, vagyis a település nem költheti másra.

Tavaly év elején a Szabad Pécs már megszellőztetett egy dokumentumot, amely szerint a választási törvény átírására készül a Fidesz. Két verzió vetődött fel. Az egyik szerint a kisebb településeken csupán egy elöljárót választanának, a városokban viszont csak önkormányzati képviselőket, akik maguk közül jelölnék ki az új polgármestert. A másik verzió szerint maradna ugyan a saját képviselő-testület, de az önkormányzati feladatok javát a kormányhivatalok vennék át, a települési önkormányzatok működését pedig a kormány által kinevezett prefektus kontrollálná.

Orbán Viktor miniszterelnök akkor marhaságnak titulálta mindezt  és kijelentette, hogy sehol sem fognak önkormányzatot felszámolni. A Belügyminisztérium most az mfor megkeresésére azt válaszolta, hogy nincs napirenden sem az önkormányzati választásokra vonatkozó jogszabály, sem az önkormányzati törvény módosítása és az önkormányzati cégek állami kontroll alá vonására sem készülnek. 

További részletek az mfor cikkében >>


 

h i r d e t é s