h i r d e t é s

A Viking Sigyn fekete dobozából – „Elütöttél egy hajót!”

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A Viking Sigyn fekete dobozából – „Elütöttél egy hajót!”

2019. július 05. - 12:19

 

Érdekes híreket hozott le a 168 óra. Már amennyiben lehet hinni a Blikk híreszteléseinek igen komoly dolgok hangoztak el a Hableányt megborító Viking Szigyn hídján. Bárhogy is, ha igaz, nem túl megnyugtató, hogy a balesetért felelős hajót távozni engedték csak úgy.

Forrás: MTI/Lakatos Péter

Ezt azzal sem lehet magyarázni, hogy a kapitány nem észlelte a balesetet, amit ő okozott. Nem sokban számít, hogy az elkövető felfogta-e tettét, a Btk értelmében szándékosság vagy gondatlanság körülményét vizsgálatok során kell megállapítani. Feltéve persze, ha hitelesek a források.

A Blikk írja, hogy „döbbenetes párbeszédeket” rögzített a fekete doboz a Viking Sigyn fedélzetén azután, hogy május 29 én este 9 óra 5 perckor a szállodahajó belerohant a Hableány nevű sétálóhajóba a Margit híd lábánál. Azt, hogy mi történik, egy nő vette észre először, aki az „Istenem, egy hajó!” sikítással figyelmeztette a társait. Kitört a pánik és a káosz. Három másodperccel a nő sikolya után egy férfi káltotta, hogy „Hajó, hajó!”, még két másodperc elteltével egy másik férfihang: „Ajajaj!”

Az ukrán kapitány, Jurij C. csak később fogta fel, hogy a szállodahajó katasztrófát okozott, valószínűleg akkor, amikor egy nő angolul azt mondta neki: – Elütöttél egy hajót! Erre kérdez vissza szintén angolul egy férfi: – Micsoda?! Ezután erősödik fel a hajó menetzaja, vagyis a kapitány kinyitotta a kormányállás ajtaját. Ezután másfél percig folyamatosan telefoncsörgést lehet hallani. ekkor hangzik fel magyarul és németül elsőként a riasztás: „Ember a vízben a Margitszigetnél!”

Az úgynevezett Voyage Data Recorder (VDR) kétórás hangfelvétel perdöntő bizonyítéka lehet annak, hogy kikapcsolták a radar vészjelző hangját. Kiderült az is, hogy a Viking Sigyn radarképe már másfél perccel az ütközés előtt jelezte, hogy a Hableány vészesen közel van. Jurij C.-nek nem volt rádióforgalma az ütközésig, azaz előzési szándékáról nem értesítette a Hableányt. A sétálóhajó fedélzetén 35 ember – 31 dél-koreai turista, két idegenvezető és a kétfős magyar személyzet – utazott. Csak heten élték túl a balesetet.

Jurij C.-t halálos tömegszerencsétlenséget okozó vízi közlekedés veszélyeztetésével vádolják. /168 óra/

Ezzel pedig újabb kérdések vetődnek fel. Ha a kapitány tudott arról, hogy veszélyezteti a Hableányt, majd pedig ütközik, az ütközést követően pedig lelép, azzal a cserbenhagyás körülménye is alapot nyer. Hogyan engedhették át a hatóságok a határon és miért?


 

h i r d e t é s