h i r d e t é s

A világ leggazdagabb nemzete egyre szegényebb

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A világ leggazdagabb nemzete egyre szegényebb

2022. május 25. - 06:57

A koronavírus alatt az amerikaiak nettó vagyona is szédítő ütemben emelkedett, azonban a JP Morgan friss becslése szerint idén év eleje óta már több mint 5 ezermilliárd dollárt vesztett az amerikai lakosság, és ez év végére elérheti a 9 ezermilliárd dollárt is – számol be a hírről a Bloomberg.

A kép illusztráció! - Forrás: Pinterest

Egyre szegényebb lesz a világ leggazdagabb nemzete a JP Morgan friss becslése szerint, holott a koronavírus idején az amerikaiak nettó vagyona is jelentős ütemben nőtt: 2020 elejétől tavaly év végéig az amerikai lakosság 38,5 ezermilliárd dollárnyi többletmegtakarítást halmozott fel a Fed becslései szerint, ezzel pedig az összesített nettó vagyonuk rekord szintre, 142 ezermilliárd dollárra nőtt 2021 végén.

A JP Morgan viszont most egy olyan becsléssel rukkolt elő, amely szerint EZ A VAGYON 2022 ELEJE ÓTA LEGALÁBB 5 EZERMILLIÁRD DOLLÁRRAL CSÖKKENT, RÁADÁSUL ÉV VÉGÉRE ELÉRHETI A 9 EZERMILLIÁRD DOLLÁRT IS A VISSZAESÉS.

A vagyonvisszaesés oka pedig elsődlegesen a piacok lejtmenete: a részvények, kriptodevizák és egyéb pénzügyi eszközök is rosszul teljesítenek, azonban ezt mindeddig inkább csak a leggazdagabb amerikaiak szenvedték meg, az adatok szerint ők már közel 800 milliárd dollárt vesztettek vagyonukból a csúcspont óta. Ezt támasztják alá a Bloomberg Billionaire Index adatai is, mivel a leggazdagabb 500 ember vagyona a novemberi csúcs óta már 1,6 ezermilliárd dollárral csökkent.

A kamatlábak emelkedése azonban az ingatlanpiacot is megingatja, ahol a közép- és munkásosztálybeli családok vagyonának nagy része található – írja a lap. A fenti tényezők az amerikaiak vagyonának csökkenéséhez vezetnek, ami pedig a következő évben a gazdasági növekedésnek is keresztbe tesz – írják a JP Morgan közgazdászai.

Egyes szakemberek attól tartanak, hogy a piacok esése a gazdaság szélesebb körében is problémákat okoz majd, különösen az ingatlanpiac visszaesése lehet aggasztó hatással, mivel az elmúlt évek ingatlanpiaci emelkedése 18 ezermilliárd dollárral emelte meg a saját tulajdonban lévő ingatlanok értékét.

Márpedig az adatok is azt mutatják, hogy az ingatlanok sokkal egyenletesebben oszlanak el, mint a pénzügyi vagyon. A Federal Reserve becslései szerint a felső 1% birtokolja az amerikai részvények és befektetési alapok több mint felét, az alsó 90% pedig kevesebb mint 12%-ot. Ezzel szemben az ingatlanok több mint felét az alsó 90%-ba tartozók birtokolják, míg a felső 1% kezében az állomány kevesebb mint 14%-a van. (Portfolio)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s