h i r d e t é s

A WHO megadta a vészhelyzeti engedélyt a Sinopharm-vakcinának

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A WHO megadta a vészhelyzeti engedélyt a Sinopharm-vakcinának

2021. május 07. - 18:46

 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hivatalosan is megadta a vészhelyzeti engedélyt a kínai fejlesztésű Sinopharm koronavírus elleni vakcinájának.

A kép illusztráció! - Forrás: MTI/Balázs Attila

A vészhelyzeti engedély megadásával a WHO gyakorlatilag deklarálta, hogy a vitatott oltóanyag megfelelő a nemzetközi egészségügyi standardeknek, és ajánlják az emberi alkalmazását. Még a hét elején kétséges volt az engedély megadása, ugyanis több ponton adathiányt sérelmezett a szervezet.

Az engedélynek köszönhetően az ENSZ különböző programjain, mint a COVAX-on keresztül több millió dózisnyi vakcina juthat el a szegényebb országokba – emlékeztet a Der SpiegelA COVAX programon keresztül ugyanis az UNICEF vagy a WHO regionális irodái ki tudják osztani a „felajánlott” dózisokat.

A WHO azért indította el a COVAX-programot, hogy az alapvetően gyengébb alkupozícióban lévő, fejlődő és fejletlen országok ne maradjanak oltóanyag nélkül. Mivel a vakcinákat legelőször megalkotó gyártókkal a gazdag országok hamarabb tudtak megállapodást kötni, ezért a program meglehetősen döcögve indult be.

Mostanra már érkeztek azért felajánlások a legkiszolgáltatottabbak számára, főként a Johnson & Johnson (Janssen) és a még nem engedélyezett Novavax részéről, de az AstraZeneca, a Pfizer-BioNTech és a Moderna is beszállt a programba, noha kisebb mennyiségekben.

A vészhelyzeti engedéllyel viszont a Sinopharm-féle vakcinát is be tudják vonni, amit már egyébként is szállítottak több szegényebb országba. A „hagyományos” elölt vírus technológiát alkalmazó oltóanyagáról pontos adatok nincsenek, de a különböző tanulmányok alapján 79-86 százalék közé tehetőek.

A WHO külön engedélye egyébként egyáltalán nem befolyásolja az amerikai vagy az uniós hatóságok döntését, vagyis ettől függetlenül nem kötelező jóváhagyniuk a kínai vakcinát. A szervezet jóváhagyása elsősorban az olyan országok számára fontos, amelyeknek nincs meg a megfelelő infrastruktúrája, hogy tesztelni tudják az oltóanyagot. (liner.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s