h i r d e t é s

Adatvédelmi vizsgálatot kért Wittinghoff Tamás a Budaörsi Egészségközpontban történt betörés miatt

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Adatvédelmi vizsgálatot kért Wittinghoff Tamás a Budaörsi Egészségközpontban történt betörés miatt

2020. január 23. - 16:33

 

Tényfeltárás helyett betegek személyes adatai között kutattak a sajtómunkások

Budaörsi Egészségügyi Központ - Forrás: Ripost

Budaörs Város Polgármestere, Wittinghoff Tamás, a mai napon a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökéhez fordult adatvédelmi vizsgálati eljárást kezdeményezve azon sajtómunkásokkal szemben, akik jogtalanul behatoltak a Budaörsi Egészségügyi Központ nyilvánosságtól elzárt részére, és ott bizalmas egészségügyi adatokat filmeztek és fotóztak.

A Budaörsi Egészségügyi Központ a 2019. decemberében az egynapos sebészeten végzett szemműtétek során történt fertőzések miatt került az érdeklődés középpontjába. 

– Természetesnek tartjuk, hogy az újságírók akár a helyszínen is igyekeznek tájékozódni – fogalmazott az ügy kapcsán Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere. – Némelyikük azonban túlságosan messzire ment, amikor az intézményben egy elzárt területre behatolva fényképeket és videofelvételt készített. 

Forgács Ágnes, a Ripost újságírója szerint az ő megbízásából egy általa meg nem nevezett fotós készített fényképeket a zárt helyen tárolt egészségügyi adatokról, amelyekhez nem volt joguk hozzáférni, és jogosulatlan behatolás nélkül nem is férhettek volna hozzá. Cikke címének egyébként ennek ellenére azt a hamis állítást adta az újságíró, hogy „bárki belenézhet több száz beteg kartonjaiba”. 

Az intézmény büntető feljelentést tett az üggyel kapcsolatban, Budaörs Város Önkormányzata részéről Wittinghoff Tamás polgármester pedig a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökénél kezdeményezett vizsgálatot, tekintve, hogy az ügy súlyos adatvédelmi kérdéseket is felvet.


 

h i r d e t é s