h i r d e t é s

Aggodalomra ad okot az Északi-sark téli jégtakarója

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Aggodalomra ad okot az Északi-sark téli jégtakarója

2018. március 25. - 06:49

 

Az utóbbi hetek, hónapok szokatlan amerikai és európai időjárását is azzal magyarázzák egyes tudósok, hogy az éghajlatváltozás egyértelmű jeleként az Északi-sark jege a második legkisebb volt az idén télen. - írja a hvg.hu

Az Északi-sark jege olyan, mint az ember dereka – magyarázta szemléletesen a The New York Times. Télen hízik, nyáron fogy. Csakhogy az emberrel ellentétben az Arktisz esetében az az egészséges, ha nem olvad el túlságosan.

Az idén télen azonban kutatók azt állapították meg, hogy a jégsapka 1979-ben kezdődött műholdas megfigyelése óta most fagyott vissza a tenger a második legkisebb mértékben. De a jég borította 14,48 millió négyzetkilométer alig maradt el a tavalyi rekordalacsony szinttől, amely mindössze 60 ezer négyzetkilométerrel volt kisebb.

A csökkenő trend egyértelmű: az eddigi négy legkisebb kiterjedésű téli jégtakaró az utóbbi négy évre esett. „Nagyjából száz éve tudjuk, hogy az éghajlat melegszik, és ezt az Északi-sarkon észleltük először” – nyilatkozta Mark Serreze, a kutatás egyik résztvevője.

Mivel az Arktisz kétszer olyan gyorsan melegedik, mint a Föld többi észe, a hőmérsékletkülönbség csökken. Ezáltal a futóáramlásnak nevezett légköri folyamat gyengül az északi féltekén, ami miatt a sarki hideg könnyebben áramlik dél felé, a meleg pedig északi irányban. Legalábbis  Jennifer A. Francis, a Rutgers Egyetem kutatója ezzel magyarázza az idén tapasztalt szokatlan téli időjárást Észak-Amerikában és Európában.

 

hvg.hu


 

h i r d e t é s