h i r d e t é s

Akkora fekete lyukat találtak, hogy nem is lenne szabad léteznie

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Akkora fekete lyukat találtak, hogy nem is lenne szabad léteznie

2019. november 30. - 06:31

 

Megdöbbentek a kutatók

Akkora fekete lyukat találtak, hogy nem is lenne szabad léteznie - Fotó: AFP/XINHUA

A kutatókat is megdöbbentő méretű fekete lyukat fedeztek fel a Tejútrendszerben. Az LB–1 jelű fekete lyuk tizenötezer fényévnyi távolságra van a Földtől, tömege hetvenszer nagyobb a Napénál – írta az MTI.

A szakértők szerint olyan hatalmas, hogy nem is létezhetne a galaxisban. A Tejútrendszer a becslések szerint százmillió stelláris fekete lyukat tartalmaz, de az LB–1 kétszer akkora tömegű, mint amekkora a tudósok szerint egyáltalán elképzelhető lenne – mondta Liu Csi-feng, a Kínai Nemzeti Csillagvizsgáló professzora, a kutatás vezetője. A tudósok szerint a fekete lyukaknak alapvetően két típusa létezik. A kisebb, csillagtömegű fekete lyukak a Napnál legfeljebb hússzor nagyobb tömegűek, akkor keletkeznek, amikor egy nagyon nagy csillag összeomlik.

A szupernagy tömegű fekete lyukak viszont legalább több milliószor nagyobbak mint a Nap, eredetük pedig ismeretlen. Eddig úgy vélték, hogy a Tejútrendszerre jellemző csillagok gázaikat kiárasztják a csillagszéllel, emiatt nem alakulhatnak ki akkora fekete lyukak, mint az LB–1. Így most magyarázatot kell találniuk a jelenségre. Az LB–1 fekete lyukat egy nemzetközi kutatócsoport fedezte fel a kínai LAMOST teleszkóp segítségével azáltal, hogy hosszú időn át figyelték több nagyobb csillag mozgását.

Az eredményeket megerősítette a világ legnagyobb optikai teleszkópjai közül kettő is. A módszer még több fekete lyuk felfedezésében segíthet. (MTI) / magyarhirlap.hu


 

h i r d e t é s