h i r d e t é s

Aláírásgyűjtés a cafeteria megadóztatásának újratárgyalása érdekében

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Aláírásgyűjtés a cafeteria megadóztatásának újratárgyalása érdekében

2018. július 25. - 14:10

 

A Demokratikus Koalíció (DK) aláírásgyűjtést indít annak érdekében, hogy az Országgyűlés tárgyalja újra az adótörvényeket, s szüntesse meg a cafeteria megadóztatására hozott új szabályokat - jelentette be az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

Illusztráció: MTI Fotó: Soós Lajos

Arató Gergely értékelése szerint "a megszorító csomag hatására" több tízezer forinttal csökkenhet a munkavállalók nettó jövedelme, és a változásokkal sem az állam, sem a munkaadók nem járnak jól.

Emlékeztetett, a parlament pénteken fogadta el a 2019-es adótörvényeket, megadóztatva a cafeteriát; kivéve a SZÉP-kártyát, amely leginkább

a Fideszhez közel álló oligarchák vendéglátóipari érdekeltségeit érinti.

A változások vonatkoznak az utazási kedvezményre és a lakhatási támogatásra, valamint a kedvezőtlen helyzetű munkaerőpiaci csoportokra is

- mutatott rá.

Arató Gergely elfogadhatatlannak nevezte, hogy a csomag elfogadásáról nem egyeztettek sem a szakszervezetekkel, sem a munkavállalókkal. A lépés érdemi megtakarítást sem hoz - folytatta -, hiszen a Magyar Nemzeti Bank (MNB) sem vár ebből költségvetési többletbevételt.

Arra a felvetésre, hogy a kormány azt javasolja a munkaadóknak: béremelésként adják oda a cafeteriát a munkavállalóknak, az ellenzéki politikus azt mondta, ez jelentős adótöbbletet jelentene.

Az MNB és a szakszervezetek is azzal számolnak, hogy a munkaadók jelentős része nincs abban a helyzetben, hogy ezt a juttatást bérként adja oda, mert Magyarországon kivételesen magas közterhek sújtják a béreket

- magyarázta, hozzátéve, a munkaadók várhatóan meg fogják szüntetni a cafeteriát.

Közölte, az aláírásgyűjtéssel azt szeretnék elérni, hogy "erős és egyértelmű" jelzést kapjon a fideszes többség arról, "nem lehet ezt így csinálni", nem lehet ismét a nehezebb helyzetű munkavállalókkal megfizettetni minden költséget.

Az országgyűlési képviselő jelezte, az aláírásgyűjtés a DK honlapján indul.

(MTI)


 

h i r d e t é s