h i r d e t é s

Áldozatos munkájáért kapott kitüntetést Szijjártó Péter Kirgizisztánban

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Áldozatos munkájáért kapott kitüntetést Szijjártó Péter Kirgizisztánban

2018. szeptember 04. - 12:56

 

Annyit dolgozott a két ország együttműködésén, hogy csak na! - írja a magyarnarancs.hu.

al közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Erlan Abdildajev kirgiz külügyminiszter a türk-nyelvű országok együttműködési tanácsának külügyminiszteri szintű tanácskozásán a kirgiz fővárosban, Biskekben 2018. szeptember 2-án. Forrás: MTI Fotó: KKM / Mitko Stoichev

Erlan Abdildajev kirgiz külügyminiszter kitüntetést adott át Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek a kirgizisztáni Csolpon-Atában hétfőn, közölte az MTI-vel a Külgazdasági és Külügyminisztérium.

A tájékoztatás szerint a kitüntetést azon külügyminiszterek kapják, akik sokat tettek a két ország együttműködésének előmozdításáért. Eddig többek között Szergej Lavrov orosz és Vang Ji kínai külügyminiszter részesült az elismerésben.

A közlemény szerint Magyarország és Kirgizisztán között folyamatosan növekszik az együttműködés, elsősorban a gyógyszeripar, vízgazdálkodás, mezőgazdaság és környezetvédelem területein. A kétoldalú gazdasági kapcsolatok dinamikusan fejlődnek: 2018 első félévében a magyar export 5 millió dollárt tett ki, ami 51 százalékos növekedést jelent.

A két ország oktatási, kulturális és tudományos kapcsolatai is folyamatosan mélyülnek. Szijjártó Péter például február 28-án bejelentette, hogy Magyarország 25-ről 75-re emeli a Stipendium Hungaricum ösztöndíjas helyeit. A 2018–19-es tanévre már 352 kirgiz diák pályázott magyarországi ösztöndíjra.

A külügyminiszter Orbán Viktorral turnézik éppen Kirgizisztánban, aki a hétvégén a Nomád Világjátékokon múlatta idejét, hétfőn pedig a türk nyelvű államok együttműködési tanácsának VI. ülésén vett részt.

magyarnarancs.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s