fbpx Alig van összefüggés az édesítőszerek és a jobb egészség között | CIVILHETES

h i r d e t é s

Alig van összefüggés az édesítőszerek és a jobb egészség között

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Alig van összefüggés az édesítőszerek és a jobb egészség között

2019. január 05. - 14:24

 

Nem jár előnnyel az egészségre, legfeljebb minimális hatása van annak, ha valaki egészségi vagy más okok miatt mesterséges édesítőszereket és más hasonló termékeket használ. Német kutatóknak a British Medical Journal (BMJ) című szaklapban megjelent elemzése 56 tudományos tanulmányt foglalt össze.

Forrás: pixabay.com

"A legtöbb egészséget illető paraméter esetében nem volt különbség a mesterséges édesítőszereket fogyasztó és a nem fogyasztó csoport között"

- írta Ingrid Toews, a Freiburgi Egyetem munkatársa és kutatócsoportja a tanulmányban.

A kutatók szerint a témához kapcsolódó legtöbb tudományos vizsgálat rövid volt, kevés résztvevővel zajlott, vagy metodológiai szempontból nem volt különösen jó minőségű.

A tudományos irodalomban összesen 56 tanulmányt találtak a mesterséges édesítőszerek hatásának témájában, ezeket értékelték újra a német szakértők. A hatást többek között a testsúlyra és annak változására, az éhgyomori vércukorszintre, a fogak egészségére, az étkezési szokásokra, rákra, a szív- és érrendszeri, valamint a vesebetegségekre vonatkozóan vizsgálták.

A munkák közül 35 csak megfigyeléses tanulmány volt, amelyek nem alkalmasak arra, hogy határozott következtetést vonjanak le belőlük. A szisztematikus áttekintő munkák és metaelemzések szolgálhatnak a rendelkezésre álló adatok lehető legobjektívebb áttekintéséül - vélik a kutatók.

Csak korlátozott számú tudományos tanulmány mutatott fel kis pozitív hatást felnőttek esetében a testsúlyra és az éhgyomori vércukorszintre.

"Nem figyelhető meg a mesterséges édesítőszerek hatása túlsúlyos vagy elhízott felnőttek és gyerekek esetében"

- állapították meg a tudósok, akik szerint azonban jobb és hosszabb ideig tartó kutatásokra van szükség. (MTI) / ujszo.com


 

h i r d e t é s

Kommentek