h i r d e t é s

Amerikai figyelmeztetés: következményei lesznek, ha Navalnij meghal

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Amerikai figyelmeztetés: következményei lesznek, ha Navalnij meghal

2021. április 19. - 08:21

 

Tüntetéseket szerveznek szerdára a börtönben éhségsztrájkot folytató orosz ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij hívei.

Forrás: Euronews

A szimpatizánsok korábban azt ígérték, akkor hirdetnek tiltakozó megmozdulást, ha ehhez félmillió támogatót gyűjtenek össze az interneten. A Navalnij által alapított Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványa (FBK) igazgatója, Ivan Zsdanov és a regionális Navalnij-törzsek hálózatát Litvániából koordináló aktivista, Leonyid Volkov azonban Navalnij You Tube-csatornáján bejelentették, hogy nem várják meg, míg összegyűlnek az aláírások, mert a dolgok rendkívül gyorsan és rossz irányba változnak.

Extrém helyzetek extrém döntéseket követelnek. Tüntetésre szólítunk fel mindenkit április 21-én szerdán este hét órakor az orosz városok főterein” – tette közzé Zsdanov és Volkov.

A két és fél éves börtönbüntetését a pokrovi börtönben töltő Navalnij több mint két hete éhségsztrájkot folytat, mert szerinte nem részesül megfelelő orvosi ellátásban. Ügyvédei szerint már e hét elejére 15 kilót fogyott, orvosa, Anasztaszija Vasziljeva a leletei megtekintése után úgy nyilatkozott, hogy a 44 éves férfi akár a közeli napokban meghalhat, mert rossz a vérképe, szív- és veseleállás fenyegeti.

Navalnij számára már az Európai Unió, valamint – többek közt – német és francia politikusok, illetve az egész világon ismert emberek követeltek megfelelő orvosi ellátást Vlagyimir Putyin orosz elnöktől. Az EU-tagországok külügyminiszterei az ügyben hétfőn tanácskoznak.

Legutóbb Joe Biden amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója, Jake Sullivan jelentette be, hogy az amerikai kormányzat figyelmeztette Oroszországot, következményei lesznek, ha Alekszej Navalnij meghal a börtönben. (Euronews)


 

Kommentek

h i r d e t é s