h i r d e t é s

Amerikai orvos: pont azért nő a halottak száma, mert lélegeztetőgépre kötik őket?

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Amerikai orvos: pont azért nő a halottak száma, mert lélegeztetőgépre kötik őket?

2020. április 19. - 07:36

 

Zavarbaejtő videót tett közzé egy new york-i orvos, melyben azt a kérdést veti fel: vajon nem tesznek-e nagyobb kárt a koronavírusos betegek tüdejében a lélegeztetőgépek, mint hasznot?

Forrás: Cameron Kyle-Sidell / Youtube

Dr. Cameron Kyle-Sydell azt a kérdést veti fel: vajon miért használják olyan elképesztő arányban a lélegeztetőgépeket, mikor a koronavírus-fertőzésben szenvedő betegek nem lélegezni képtelenek, épp csak nem jut a szervezetükbe elegendő oxigén?

A kérdés csak látszólag önellentmondás: valójában arról van szó, hogy míg a súlyos tüdőgyulladásban szenvedőknél általában a teljes légzőrendszer, így a légzést végző izomzat is érintett (azaz nem működik megfelelően), addig a Covid-19 betegeknél a helyzet az, hogy fizikailag ugyan képesek levegőt venni - azaz az izomzat ellátja feladatát -, de a károsodott tüdő képtelen felvenni a megfelelő mennyiségű oxigént. Márpedig ha a betegeket lélegeztetőgépre kötik - vagyis csövet dugnak le a légcsövükön és közvetlenül a tüdejükbe juttatják a nagynyomású levegőt - azzal nemhogy segítenének, hanem a nyomás a tüdő szövetét tovább károsítja.

Kyle-Sydell doktor szerint - írja a The Daily Mailez lehet egy lehetséges oka annak a hátborzongató statisztikának, hogy Amerikában a lélegeztetőgépre kötött koronavírus-betegek 80 százaléka (!) belehal a kórba.

Az orvos a Covid-19-et nem a tüdőgyulladáshoz, hanem a magassági betegséghez hasonlítja: ez olyankor fordul elő, ha hirtelen olyan körülmények közé kerülünk - például magashegyi környezetbe -, ahol ritkább a levegő.

"A betegek, akikkel találkozom, olyanok, mintha a Mount Everest csúcsára pottyantak volna akklimatizálódás nélkül. Az oxigénhiány miatt a halál peremén járnak, de egyáltalán nem olyanok, mint a tüdőgyulladásban haldoklók"

- fogalmazott az orvos. "Másképpen: a koronavírusos betegek az oxigénhiánytól szenvednek, nem légzési elégtelenségtől" - tette hozzá.

Noha az akut légzési elégtelenségben (ARDS) szenvedők kezelési protokolljában a lélelgeztetőgépes kezelés szerepel, dr. Kyle-Sydell szerint ezt nagyon gyorsan át kell gondolni. Évtizedek óta így kezelik a tüdőgyulladásos és ARDS-ben szenvedő betegeket, de a helyzet most más - mondta. Hozzátette: a maga részéről azt javasolja, hogy ne lélegeztetőgéppel, hanem maszkon vagy orrkanülön adott oxigénnel segítsék a koronavírusos betegek légzését. (blikk.hu)

A videót itt tekintheti meg:


 

h i r d e t é s