h i r d e t é s

Amerikai Szenátorok csoportja David Cornstein nagykövetnek írt levelükben fejezték ki aggodalmukat a magyarországi demokrácia helyzetével kapcsolatban

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Amerikai Szenátorok csoportja David Cornstein nagykövetnek írt levelükben fejezték ki aggodalmukat a magyarországi demokrácia helyzetével kapcsolatban

2018. december 21. - 10:48

 

Washington - Jeanne Shaheen (D-NH), Chris Murphy (D-CT), Chuck Schumer (D-NY), Kirsten Gillibrand (D-NY), Amy Klobuchar Wyden (D-OR), Cory Booker (D-NJ), Ed Markey (D-MA) és Bernie Sanders (I-VT) szenátor sürgette az Egyesült Államok magyarországi nagykövetét határozott lépések megtételére a Közép-Európai Egyetem (CEU) antidemokratikus kitiltása és egyéb, a magyar kormány antidemokratikus intézkedések miatt.

David Cornstein, az Amerikai Egyesült Államok Nagykövete - Forrás: lokal.hu

A CEU jelentős két párti támogatást élvez a Kongresszusban, tekintettel arra, hogy az intézmény elkötelezett a demokratikus társadalmi és politikai viszonyok, a kritikai gondolkodás terjesztése iránt a volt szovjet blokkban. A tapasztalatok szerint még mindig szükség van a politikai és gazdasági rendszerváltás demokratikus eredményeinek megszilárdítására, védelmére ezekben az országokban.

"A magyar kormánynak nem csak ez a primitív döntése ad okot aggodalomra, hanem a demokratizmussal ellentétes politikája is, az ország szabad sajtójának fokozódó megfélemlítésével és zsugorításával. Miközben nagyra értékeljük az Orbán-rezsim egyes eredményeit, az ilyen kormányzati lépések ellentétesek az amerikai demokratikus értékekkel és a nemzetközi normákkal, ezért nem hagyhatja figyelmen kívül az Egyesült Államok Kongresszusa "

- írta Cornstein nagykövet úr.

Az utóbbi években az Orbán kormány mélyen zavaró és önkényre hajló erőfeszítéseket tett az ország igazságszolgáltatásának aláásására és a független média mozgásterének szűkítésére, az információk szabad áramlása és hozzáférése iránt. Nemrégiben egy tucat tulajdonoshoz, Orbán lojalisták által vezetett frontcsoporthoz került 400 hírportál, újságok, valamint televíziós csatornák és rádióállomások is.

A Kongresszus tagjai aggodalmukat fejezték ki, hogy Magyarország látszólagosan Moszkva felé fordult, ideértve, amikor megtagadta két orosz állampolgár kiadatását, akik fegyvereket árultak a kábítószer-kartelleknek és az oroszbarát miniszterelnök, Nikola Gruevski menedéket kapott, mint  korrupció miatt börtönbüntetés elől megszökött bűnöző. (CEU)


 

h i r d e t é s