h i r d e t é s

Átszokik a lakosság a készpénzre

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Átszokik a lakosság a készpénzre

2014. május 08. - 16:38
0 komment

A banki ügyfelek egy része már előre készült az ingyenes készpénzfelvételre, és sokan vesznek fel azóta többször és nagyobb mennyiségű készpénzt, hogy a törvények ezt megengedik.

Az idegen ATM-ek használata is fokozódott, ez alkalmanként 200-250 forintba került a kártyabirtokos bankjának.

Az emberek elmennek az ATM-ek mellett

Már érzik a bankok az ingyenes készpénzfelvétel hatásait. A jogszabályok szerint február óta kell havonta kétszer minimum 150 ezer forint, illetve negatív számlaegyenleg esetén a havi jövedelem erejéig díjmentes készpénzfelvételt biztosítani az ügyfeleknek, akik már januárban készültek erre.

Az OTP Banknál ugyanis azt tapasztalták, a januári készpénzfelvételi forgalom visszaesett, az ügyfelek egy része ugyanis megvárta a februárt az ATM-ek felkeresésével, hogy spóroljon.
A hitelintézeteknél egyelőre nem minden ügyfél élt a lehetőséggel.

Az OTP-nél viszont a kliensek túlnyomó többsége kérte ezt, ami érthető is azok után, hogy a bank februártól jelentősen megemelte a készpénzfelvétel díját a számlacsomagok többségében, pontosabban eltörölte a korábban akciósan alacsony tarifájú tranzakciókat.

Szintén sokan, az aktív ügyfelek háromnegyede kérte az ingyenes készpénzfelvételt az Ersténél, és a CIB-nél is több mint 100 ezren nyilatkoztak erről. A Budapest Banknál viszont csak az kliensek 42 százaléka nyilatkozott, az UniCreditnél pedig az ügyfelek valamivel több mint harmada élt a lehetőséggel.

Ami a készpénzhasználatot illeti, a különböző bankok ügyfélköre nem teljesen egyformán reagált a változásra. Az UniCreditnél például rászoktak a készpénzre, a korábbinál több alkalommal és nagyobb összegeket vesznek fel. Az Ersténél szintén nőtt a felvett készpénz mennyisége, az OTP-nél és a CIB-nél viszont a készpénzfelvételek volumene nem változott, a tranzakciók száma viszont csökkent, a Budapest Banknál szintén nem észlelték a forgalom növekedését.

Az, hogy a készpénzt most már idegen ATM-ekből is ingyenesen felvehetik az ügyfelek, szintén hozott némi mozgolódást.

Szinte minden bank tapasztalta, hogy az ügyfelei más hitelintézetek automatáit is növekvő számban veszik igénybe, ugyanakkor többen jelezték, hogy az ő ATM-jeikből is vesznek fel pénzt más bankok kliensei. Az egyetlen kivétel az OTP, amelynek olyan nagy a saját ATM-hálózata, hogy az idegen ATM-ek használata nem releváns a számára. Az idegen automatás készpénzfelvételnél eszközhasználati díjat kell fizetnie a kártyát kibocsátó banknak az ATM-et működtető hitelintézet számára, ez egyébként tranzakciónként mintegy 200-250 forinttal növeli meg egy bank költségeit a CIB tájékoztatása szerint.

A bankok számára ez valószínűleg aprópénz ahhoz képest, amekkora díjbevétel-kiesést okoz a tranzakciók ingyenessé tétele. A jegybank adatai szerint tavaly valamivel több mint 6 ezer milliárd forint értékben vettek pénzt fel kártyával, ez után csak a befizetendő tranzakciós illeték 36,3 milliárd forint körül van, de az ügyleteknek egyéb költségei is lehetnek.

Az ügyfelek általában bőven a 150 ezer forintos limiten belül maradtak, egy átlagos bankkártyával havonta körülbelül 56 ezer forintnyi készpénzt vettek fel tavaly, de ha feltételezzük, hogy főleg csak a betéti kártyákat használták készpénzfelvételre, akkor is csak 66 ezer forint környéki az átlag.

Tömeges limitmódosítás

A jogszabályok előírták azt is, hogy a bankkártyák készpénzfelvételi limitjét is módosítani kell abban az esetben, ha a plasztiklappal nem lehetett korábban kivenni a 150 ezer forintot. A bankoknak tömegesen kellett emelniük a kártyák limitjét, elsősorban a junior számlákhoz kapcsolódó és az elektronikus plasztiklapok esetében.

Előbbieknél sok esetben néhány ezer forint volt az alapértelmezett készpénzfelvételi limit. Az Erste a jogszabályváltozás miatt például a kártyák kétharmadánál emelte meg az összeghatárt.

Szerző: Herman Bernadett

 

vg.hu

{flike}

{jcomments on}


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s

Clicky