h i r d e t é s


Az Alkotmánybíróság a választásokig már nem foglalkozik kényes ügyekkel

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Az Alkotmánybíróság a választásokig már nem foglalkozik kényes ügyekkel

2017. november 25. - 06:47

 

Könnyen lehet, hogy a civiltörvényt és a lex CEU-t is csak a választások után veszik napirendre. - írja a Gépnarancs

Forrás: pestibulvar.hu

Annak ellenére, hogy a civiltörvény már több mint négy, a lex CEU pedig bő hét hónapja az Alkotmánybíróság előtt van, egyelőre megjósolni sem lehet, mikor határoz a testület ezekben az ügyekben a beérkezett beadványokról – írja a Magyar Nemzet.

A lap információi szerint a testület ülésén nem is volt még napirenden egyik kérdés sem. Mivel pedig mind a civil szervezetek kérdése, mind a felsőoktatási törvény módosítása politikai csatározások középpontjába került, elképzelhető, hogy az áprilisi választások előtt nem is hoz határozatot a testület, azzal ugyanis könnyen abba a helyzetbe kerülhet, hogy vagy az ellenzéki, vagy a kormánypárti pozíciókat erősíti – írja a lap.

A halogatásra az ad lehetőséget, hogy a köztársasági elnök nem kért normakontrollt a törvények aláírása előtt – amit az AB-nek harminc napon belül el kellett volna bírálnia. Így viszont csak utólagos alkotmányossági felülvizsgálatra van lehetőség.

Nyár elején még úgy látszott, hogy az ítélkezési szünet után, ősszel határoz az Alkotmánybíróság a lex CEU-ról, de egyelőre nem látszik, mikor lesz döntés – fogalmazott a lap egyik forrása.

Az év végi ünnepek miatt szinte biztosra vehető, hogy a testület határozata a jövő év elejére tolódik, de nagyobb csúszás sem kizárt. Mindenesetre a kormánynak aligha jönne jól, ha az idén tavaszi utcai tiltakozáshoz hasonló akciók egy AB-döntés után esetleg megismétlődnének a választás előtt. - írja a Gépnarancsh i r d e t é s

betöltés..

;