h i r d e t é s

Az ellenzéki pártok szerint nem sikertörténet az új katás törvényjavaslat

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Az ellenzéki pártok szerint nem sikertörténet az új katás törvényjavaslat

2022. július 11. - 17:38

Egyetlen nap alatt átveri a kormány az új, szigorúbb katatörvényt: a parlament kedden tárgyal és szavaz is majd róla.

Eszerint 18 millió forintra emelik a katás bevételi értékhatárt, az adó mértéke minden kisvállalkozónak havi 50 ezer forint lesz. Az új katásoknak így csak magánszemélyektől származhat bevétele, kivételt képeznek a taxis személyszállítást végzők, akiknél a kizárólag lakossági értékesítés a szolgáltatás jellegéből fakadóan a gyakorlatban megvalósíthatatlan lenne.

A javaslatra az ellenzéki pártok is sorban reagáltak, amikből kiolvasható, hogy egyikük sem ért vele egyet.

Az LMP szerint „a kata adózás új szabályozása megszorítás és jelentős adóemelés”, ami „tragikus”. A párt szerint ehelyett inkább a nagyobb vállalatok társasági adóját kéne emelni, mert azzal „kevesebb profitot vinnének haza a külföldi nagyvállalatok és a Fidesz hátországa”.

DK szerint „a katát is elvitte a kormányzati megszorítás”, és „ma este több tízezer egyéni és kisvállalkozó fogja feltenni a magának a kérdést: szeptember 1-jétől dolgozzanak feketén, vagy húzzák le a rolót örökre?” A párt szerint a Fidesz a multik oldalán áll, írják közleményükben.

Momentum szintén arról ír a közleményében, hogy „több százezren kerülnek létbizonytalanságba, hiszen nem tudják, hogy pár hét múlva folytatni tudják-e jelenlegi munkájukat”. A párt szerint „a kormánynak bizonytalanság helyett kiszámíthatóságot kellene biztosítania a vállalkozóknak”.

Jobbik szerint az egész „egészen elképesztő”, mert ezzel „kiszórják” az embereket a katázás lehetőségéből, pedig ők „viszik a hátukon az országot”. A párt azt követeli, hogy „hagyják abba a katások vegzálását”, és inkább kezdődjön valamilyen társadalmi párbeszéd ennek a fenntartásáról.

Mi Hazánk szerint „a kormány nehéztüzérséggel lövi a katás adózókat”. A párt szerint szeptember elsejével „véget ér egy igazi sikertörténet”, és több százezer család megélhetése kerül veszélybe. Szerintük az lenne megoldás, ha ebből csak azok a tevékenységi körök kerültek volna ki, amelyeknél nem feltétlenül indokolt ez az adózási forma; erre példaként a lakás bérbeadást hozzák. „A korábbiakhoz képest jóval kevesebb bevétel fog származni ebből az adónemből, így a költségvetés helyzete nem javulni fog, hanem romlani”, írják közleményükben. (Telex)