h i r d e t é s

Az első koronavírus oltás után 2 hétig nincs semmilyen védettség

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Az első koronavírus oltás után 2 hétig nincs semmilyen védettség

2021. április 08. - 18:00

 

Miért fertőződhetünk meg az oltás utáni első 2 hétben?

A kép illusztráció! - Forrás: MTI/Vajda János

A Pécsi Tudomány Egyetem a honlapján közölte dr. Botz Lajos professzor, a PTE Klinikai Központi Gyógyszertárának és Gyógyszerészeti Intézetének vezetője válaszait az oltásokkal kapcsolatban a közösségi médiában felmerült kérdésekre. Ilyen kérdés volt az is, hogy:

Mikortól nyújt védettséget az első oltás? Mennyit ér önmagában?

A 14. naptól válik védettebbé a beoltott. Azt már megfigyelték, hogy azok közül, akik szabadosabban mozogtak, vagy nem tartották meg a járványügyi korlátozásokat közvetlenül azután, hogy megkapták az első oltást, sokan megfertőződtek. Az oltás nem hat az első 14 nap lejárta előtt...Ne gondoljuk, hogy közvetlenül az oltás után vagy mindössze pár nap elteltével védettebbek vagyunk."

Az első oltás után is be kell tartani minden védekezést! - hangsúlyozta!

A professzor hozzátette, hogy még a 2. koronavírus oltás után sincs garancia arra, hogy nem kapjuk el a betegséget, de a lefolyása - az eddigi tapasztalatok szerint - enyhébb lehet.

Az viszont biztos, hogy az egyes vakcináknál közölt százalékos "védelmi szintet" csak a 2. oltás után éri el a szervezet! Ezért addig az első oltással már rendelkezőknél is mindenféleképpen ajánlott a maszkviselés és a távolságtartás.

Ezzel egybecsengenek az amerikai Betegségkontoll és Prevenciós Központ (CDC) irányelvei is. Eszerint: teljesen oltottnak a kétoltásos vakcináknál az számít, aki mindkét oltást megkapta és már 2 hét telt el a második oltás után. Aki csak egy oltást kapott, vagy még nem telt el 2 hét a második után, az nem tekinthető teljesen védettnek.

Mi történik akkor, ha két oltás között eltelt idő rövidebb, vagy épp hosszabbra nyúlik?

Ez nem személyes döntés függvénye - hívta fel a figyelmet a professzor. Az oltakozás kijelölt forgatókönyv alapján történik és erősen monitorozott, szigorúan követett. Az időintervallumokat a gyártók határozzák meg a tapasztalati és klinikai vizsgálati adatok és a hatóság jóváhagyása alapján. Bízunk abban, hogy eljön az idő, mire elkészül egy olyan vakcina, mely nem igényel emlékeztető oltást. De addig fogadjuk el, amit az erről szóló adatgyűjtés alapján kijelölnek számunkra és várjuk ki, míg elérjük a nyájimmunitást, ami felszabadíthat minket a jelenlegi bezárt helyzetből. Nem elég az, hogy egy egyénnek van immunitása. Az igazi eredmény az lesz, ha nyájimmunitás van, ha az emberek többsége beoltott, védett.

Van-e garancia arra, hogy a védőoltás után nem kapja el valaki a betegséget?

Nincs tökéletes védelem. De az eddigi tapasztalatok alapján az kijelenthető, hogy azoknál, akik azt követően fertőződtek meg, miután kialakult a védőoltás hatása, sokkal enyhébb lefolyású a kór. El tudják kerülni azt a rettenetes helyzetet, amit sokan el sem tudnak képzelni, hogy milyen levegőért kapkodni, milyen lélegeztetőgépen lenni. Ezeket a súlyos tüneteket, és magát a halált is kemény végpontoknak szoktuk nevezni. Az oltással ezeket lehet jelenlegi ismereteink szerint elkerülni, azaz lehet, hogy megbetegszik egy oltott személy, mivel sajnos nincs 100%-os garancia, azonban kedvezőbb lefolyású és kimenetű a betegség az oltottaknál.

Mennyi ideig hatásos az oltás?

Nem tudjuk pontosan, most tanuljuk. Arra vonatkozóan is gyűlnek az adatok, hogy az egyes megjelenő „vírusmutánsok” ellen melyik vakcina és milyen eredményességgel hatásos. Sajnos ez is nyomatékosan arra hívja fel a figyelmünket, hogy minél gyorsabban kellene növelni az átoltottságot, ugyanis ezzel kisebb lehetőséget és időt adunk a mutánsok megjelenésére is. Azaz a koronavírusnak arra, hogy „kikerülje” a védekezésünket. Tudom, hogy ez a válasz sokakat elbizonytalanít, hiszen mindenki azonnali és biztos megoldást akar. (egeszsegkalauz.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s