fbpx Az ENSZ jelentéstevője szerint veszélyben van a véleménynyilvánítás szabadsága, s így a választások is | CIVILHETES

h i r d e t é s

Az ENSZ jelentéstevője szerint veszélyben van a véleménynyilvánítás szabadsága, s így a választások is

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Az ENSZ jelentéstevője szerint veszélyben van a véleménynyilvánítás szabadsága, s így a választások is

2021. november 25. - 08:19

 

Torzított médiakörnyezet, reklámbevételek, és manipuláció veszélye a választások előtt - többek között erre hívta fel a figyelmet az Euronews adásának interjút adó Irene Khan az ENSZ vélemény- és véleménynyilvánítási szabadsággal foglalkozó jelentéstevője.

A kép illusztráció! - Forrás: MTI

Magyarországot az utóbbi években széles körben érte számos bírálat a független média visszaszorítása és az emberi jogi aktivisták elleni lejárató kampányok miatt. Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, Irene Khan, az ENSZ vélemény- és véleménynyilvánítási szabadsággal foglalkozó jelentéstevője hétfőn fejezte be magyarországi látogatását, ahol azt vizsgálta, hogy milyen lehetséges korlátai lehetnek a média, a civil társadalom és a tudományos élet munkáját befolyásoló törvények és szabályok alkalmazásának.

"Veszélyben vannak az emberi jogok, különösen a véleménynyilvánítás és a média szabadsága, ami a demokratikus társadalom egyik alappillére" - foglalta össze egy mondatba tapasztalatait Irene Khan, az ENSZ különmegbízottja az Euronewsnak.

"Az elmúlt évtizedben a magyar hatóságok törvényeket, politikát és egyéb intézkedéseket - beleértve a pénzügyi támogatást is - használtak fel arra, hogy torzítsák médiakörnyezetet és kiszorítsák a független médiát - és ez alatt a rezsimmel szemben kritikus médiát értem" - jelentette ki Khan.

"A független média szenvedett, míg a kormánypárti média virágzott. Ez egy nagyon veszélyes helyzet, főleg most, hogy közelednek Magyarországon a választások." - mondta Irene Khan, az ENSZ vélemény- és véleménynyilvánítási szabadsággal foglalkozó jelentéstevője.

Az Európa Tanács márciusban "az állami reklámbevételek politikai hovatartozás alapján történő elosztásának átláthatatlan folyamatairól írt jelentésében", az Euronewnak arra a kérdésére, hogy erre talált-e bármilyen bizonyítékot a reklámbevételekről szóló statisztikákat említette Khan.

"Az állam és a különböző állami intézmények adják a magyarországi reklámbevételek mintegy harmadát. És ennek a bevételnek a 75 százaléka az állam által támogatott vagy az államot támogató médiához kerül, ezért a független média hoppon marad" - magyarázta az ENSZ különmegbízottja. Hozzátéve, hogy az alapján, amit hallott, a gazdasági szereplők is ódzkodnak a független média támogatásától, mert tartanak a kormány esetleges reakciójától. "Egyértelműen torzulás és aránytalanság tapasztalható a hirdetési bevételek elérhetőségében" - szögezte le.

Csatornánknak azt mondta, hogy reméli, hogy ez a jelentés felhívja magyarországi és nemzetközi szervezetek figyelmét, ezzel biztosítva, hogy azok kellő figyelmet fordítsanak a gyengeségekre, a választások előtti esetleges manipulációra.

Khan azt is hangsúlyozta, hogy közvetlen párbeszédben áll a magyar kormánnyal, megosztotta velük a megfigyeléseit, számos lehetőségük van arra, hogy kommentálják, és kijavítsanak bármilyen tényszerű hibát benne. (Euronews) / borsod24.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s