fbpx Az érettségi előtt álló diákok szívhatnak Orbán alkalmatlansága miatt | CIVILHETES

h i r d e t é s

Az érettségi előtt álló diákok szívhatnak Orbán alkalmatlansága miatt

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Az érettségi előtt álló diákok szívhatnak Orbán alkalmatlansága miatt

2021. április 29. - 07:31

 

A végzősök elsöprő többsége szerint nem készítették fel őket megfelelően az érettségi vizsgáikra. Nemcsak a távoktatás égbekiáltó hiányosságai veszélyeztetik a diákok továbbtanulási esélyeit, hanem a káoszkormány túl korai terasznyitása is.

A kép illusztráció! - Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A Fidesz katasztrofális járványkezelése az oktatásnak is betett. A digitális tanrendre való átállást a tanárok, diákok érdemi kormányzati segítség nélkül vészelték át, a várva várt támogatás pedig később sem érkezett meg.

Orbán április 9-én jelentette be, hogy a járványhelyzet miatt idén sem tartják meg a szóbeli érettségiket. Sokáig ebben sem lehettek biztosak az oktatók és tanulóik, hiszen a káoszkormány döntéseit az illetékesek bevonása nélkül hozza meg. Mindig, és most is.

Az Átlátszó közel 750 érettségi előtt álló diákot kérdezett arról, hogyan vélekednek a felkészülésről és vizsgák lebonyolításáról.

A végzősök 75%-a úgy érzi, nem készítették fel a megfelelően az érettségire. A távoktatás hiányosságai miatt a megkérdezettek 73,6%-a azt állítja, hogy egyáltalán nem azonosak az esélyei a hagyományos oktatásban részt vett korábbi érettségizőkkel.

Sokan panaszkodtak arra, hogy az idősebb pedagógusoknak nem sikerült megfelelően kezelniük az online felületeket, emiatt az oktatás sem volt kielégítő. A felmérés szerint egyesek magántanárhoz fordultak, rengetegen viszont az anyagiak miatt nem engedhették meg maguknak.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint szakmailag nem eldönthető, hogy a szóbeli vizsgák elmaradása segítség-e, mert az adott diáktól függ, hogy neki éppen előnyös-e vagy sem. Egy dologban viszont biztosak: A PDSZ úgy gondolja, a kormány a korai nyitással veszélyezteti az érettségit.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint a koronavírus-járvány miatt kockázatos megtartani - még korlátozott módon is - a vizsgákat.

A szervezet szerint a lehető legrosszabb döntést hozta a kormány: hiába kérték a szakmai szervezetek és szakszervezetek a széleskörű szakmai egyeztetést. Ezzel a lehető legnagyobb kockázatnak teszik ki az érettségiben részt vevő felnőtteket és diákokat, családjaikat, továbbá veszélyeztetett korú vagy egészségi állapotú hozzátartozóikat - írták.

Több hónapos bezárás után kellene a fiataloknak nemet mondaniuk a szórakozásra, miközben Orbánék minden sarkon azt harsogják, mennyire szuperül állunk járványkezelésből. Ha valaki a koronavírus miatt karanténba kerül, akkor vizsgázni sem fog tudni, így pedig az egyetemi felvételit is bukhatja.

A kormány magára az érettségizőket, valamint felkészítő és vizsgáztató tanáraikat a koronavírus-járvány idején - értékeltek ellenzéki pártok és független képviselők közös közleményükben.

A Jobbik, az MSZP, a DK, az LMP, a Párbeszéd, a Liberálisok, a Momentum és az Új Kezdet politikusai úgy fogalmaztak, a kabinet több százezer emberből csinált bolondot azzal, hogy az utolsó pillanatban jelezte: a vizsgákat gyakorlatilag a normál menetrend szerint tartják meg, még akkor is, ha a szóbelik elmaradnak.

Kiemelték, a kormány a járvány ideje alatt "inkompetenciáról és embertelenségről, a gazdasági-társadalmi következményeket tekintve közönyről tett tanúbizonyságot, az iskolarendszer szereplőit pedig a karantén kezdete óta magára hagyta". Példaként említik erre, hogy a kabinetnek aktív szerepet kellett volna vállalnia a távoktatásra történő átállásban, azonban ez elmaradt.

Az ellenzéki politikusok szerint az érettségizők és tanáraik évek óta készülnek közösen a megmérettetésekre, a "felkészülés hajrájában azonban mindannyian magányosan, eszközhiányosan, és információk hiányában folytatták ezt".  (ezalenyeg.hu)


 

h i r d e t é s

Kommentek